Озера, кар’єри та річки: 15 місць відпочинку на Рівненщині, які можуть стати альтернативою морю (+ФОТО)

На початку літа спеціалісти Рівненського обласного лабораторного центру обстежили пляжі області та відібрали проби води у місцях відпочинку. Безпечними для купання назвали пляж бази відпочинку «Біле озеро» у Володимирецькому районі, міський пляж на річці Горинь у Дубровиці, озеро «Селянське» та міський пляж на річці Случ у місті Сарни, пляж бази відпочинку «Маяк» на річці Стир у Хрінниках Демидівського району, 6 стихійних місць для купання на річці Случ у селах Вітковичі, Бистричі та Князівка Березнівського району, район «Гребля» на річці Корчик у місті Корець та річка Льва у селі Старики Рокитнівського району.

Однак не завжди рівняни та мешканці області шукають безпечні місця для купання, а швидше ті, де можна зробити яскраві фото та насолодитися гарними пейзажами. Тому особливою популярністю серед місцевих протягом останніх років користувалися затоплені кар’єри колишніх, або діючих заводів.

Журналісти Рівне Медіа зробили підбірку місць для купання на території Рівненської області.

Біле озеро (поблизу села Рудка Володимирецького району)

Одна з найбільш популярних водойм не лише Рівненщини, а й України. Озеро славиться м’якою водою з великим вмістом гліцерину. Неподалік Білого озера розташований реабілітаційно-оздоровчий комплекс Рівненської АЕС. Тут можна орендувати будиночок для проживання. На території також є наметове містечко.

Озеро Нобель (Зарічненський район)

Найбільше озеро Рівненщини. Першочергово привертає увагу рибалок, які приїжджають сюди активно відпочити та порибалити. Для їхніх зручностей на березі водойми облаштували кілька баз, де можна відпочити разом із сім’єю. Поплавати в озері теж вистачає охочих. Прозорість тутешньої води сягає двох метрів. Береги і дно водойми – піщані.

Хрінницьке водосховище (Демидівський район)

Найбільша штучно створена водойма у Рівненській області. Навколо водосховища – низка оздоровчих комплексів та баз відпочинку, будиночків для проживання з майданчиками для ігор та розваг. Місце користується популярністю серед молоді – тут можна орендувати катамаран, або човен. Глибина водосховища сягає 3-7 метрів.

Річка Горинь у Рівненському районі

Одна з головних водних артерій Рівненщини простягнулась крізь усю територію області з півдня на північ. Через обласний центр Горинь не протікає, але охоплює низку сіл у Рівненському районі. На березі Горині підприємці облаштували кілька баз відпочинку з відповідними зручностями. Є на річці і дикі пляжі, однак варто пам’ятати про небезпеку – на Горині спостерігаються круговороти, які можуть засмоктувати на дно.

Кар’єри у селі Хотин Рівненського району

Кілька невеликих кар’єрів знаходяться у мальовничому селі неподалік Рівного. Вихідними сюди приїжджає чимало охочих покупатися та поніжитися на сонечку з обласного центру. Перевагою тутешніх водойм є те, що вони знаходяться в оточенні лісу.

Базальтовий кар’єр (село Базальтове у Костопільському районі)

Одне з найпопулярніших місць відпочинку на Рівненщині утворилося внаслідок затоплення базальтового кар’єру водою. Неподалік основної туристичної локації досі можна побачити будівельну техніку, за допомогою якої видобувають базальт. На кар’єрі є невеликий піщаний пляж, глибина самої водойми подекуди сягає 10 метрів. Є два спуски до води, але вони досить круті. З кожним роком Базальтовий кар’єр стає дедалі популярнішим серед туристів завдяки прекрасній природі.

P.S. Заступник голови Рівненської ОДА Сергій Гемберг нещодавно наголосив, що купатися у кар’єрі на Базальтовому заборонено, адже це небезпечно для життя.

Здолбунівський кар’єр (східна околиця Здолбунова)

Це цілий комплекс водойм, що знаходяться на території промислової зони. Неодноразово керівники підприємства наголошували на тому, що купатися у кар’єрі заборонено, однак відпочивальників це не зупиняє. У вихідні та спекотні дні на кар’єрі яблуку ніде впасти. Тут непросто знайти якісний підхід до води, однак до кольору та стану водойми питань у відпочивальників не виникає.

Голубе озеро (поблизу села Клесів Сарненського району)

Затоплений гранітний кар’єр розташований на кордоні Сарненського та Рокитнівського районів. Місце користується особливою популярністю серед місцевих. Тут облаштували піщаний пляж, встановили альтанки. Назва кар’єру походить від кольору води, яка в оточенні лісів набуває особливої блакиті.

Озеро Стрільське (між селами Стрільськ та Глушицьке Сарненського району)

Гідрологічний заказник державного значення. Озеро завглибшки 8 метрів, розташоване в оточенні соснового лісу.

Озеро Велике Почаївське (на південь від села Вербівка Дубровицького району)

Розташоване у мальовничій місцевості Полісся. Глибина озера досягає шести метрів. Місце популярне серед рибалок. На вихідних люди привозять сюди з собою водні мотоцикли та катери. Об’єкт є гідрологічної пам’яткою природи державного значення.

Річка Случ у Березнівському районі

Найбільш мальовничі місця відкриваються у селах Маринин та Більчаки, де Случ протікає крізь гранітні кручі місцевого геологічного заказника. Це місце обирають прихильники активного відпочинку, із задоволенням сплавляючись тут на байдарках.

Став на річці Путилівка (село Мочулки на кордоні Рівненської та Волинської областей)

Маловідоме, але затишне місце для спокійного відпочинку. Водойма оточена лісами та болотами. Мандрівник Юрій Ойцюсь розповідав, що глибина водойми незначна, а колір води часом набуває зеленуватого відтінку.

Водоспад у Козині Радивилівського району

Родзинкою річки Пляшівка біля сіл Козин та Середнє є водоспад. Мешканка Рівного Анжела Франчук розповідала, що вода  з надзвичайною силою падає до низу. Цим приємно вражає та бадьорить. Під час падіння до низу вода приємно масажує спину. При цьому жінка додала, що тиск води упродовж останнього часу помітно впав.

Озеро Задовже (село Заозер’я Зарічненського району)

Вода прозора та чиста, озеро живиться підземними водами. Тут облаштували невеликий піщаний пляж. Через свою віддаленість від великих міст, на водоймі не зустрінеш велику кількість людей, однак серед місцевих озеро користується популярністю.

Річка Стохід (село Прикладники Зарічненського району)

У прикордонному з Білоруссю селі Прикладники річка Стохід ділиться на рукави і за десяток кілометрів впадає у Прип’ять. Стохід протікає через територію Нобельського національного природного парку. Розташована в оточенні боліт та лісу. Дно піщане, вода має коричневий відтінок. Річка живиться підземними водами.

У самому Рівному придатної для купання водойми, на жаль, немає. Останні проби води спеціалістами лабораторного центру в озері Басів Кут, паразитів у водоймі не виявили, але мікробіологічні і санітарно-хімічні показники станом на середину червня були перевищені.

Читайте також