Палити не можна вивезти: відомо, в яких районах Рівного найбільше страждають від диму

Навесні люди масово починають спалювати рослинні рештки та підпалювати траву. Попри заклики не робити так, безліч просвітницьких матеріалів і немалі штрафи – околиці Рівного продовжують палати. Багато мешканців спалюють рослинні рештки і на ділянках у приватному секторі.

Це шкодить як довкіллю, так і здоров’ю людей.

Начальниця відділу екології управління економіки міста Рівного Валентина Веремко каже, що в час пандемії коронавірусу ми як ніколи потребуємо чистого повітря.

«У наш час, коли почалася ця страшна епідемія коронавірусу, ми маємо велику потребу в чистому повітрі. Навіть той момент, що одне дерево, навколо якого горить трава, воно не здатне та сильно продукувати кисень і не здатне затримувати той пил, щоб очистити наше повітря».

Пані Веремко переконана, що наша мовчазна згода – коли ми просто спостерігаємо за тим, як хтось підпалює траву чи рослинні решки - це і наша участь у злочині проти природи. Адже продукти спалювання дуже шкодять і здоров'ю людей, у першу чергу.

«З тліючого листя і трави без доступу кисню виділяється речовини, які є причинами онкологічних захворювань, які є на першому місці в світі за кількістю смертей. З однієї тони спалених рослинних рештків, які спалюються, виділяється 9 кг мікрочастинок диму. Це той дим, який осідає маленькими часточками в наших легенях і закупорює судини, - розповідає пані Веремко. - Дим ще є дуже великою причиною алергії. Зараз дуже багато дітей-алергіків, дорослих-алергіків. Люди, які не мали з тим проблем, зараз із цим стикнулися і справа в тому, що підпалюючи траву та сухостій, ми наносимо непоправиму шкоду всім».

Небайдужі рівняни також об’єднуються, аби моніторити за допомогою квадрокоптерів ситуацію на околицях міста. Часто вони за фіксують і паліїв.

Зліва: Сергій Марчук, Валентина Веремко та Роман Лабяк.

За словами активіста Романа Лабяка, найчастіше підпали фіксують на окраїнах міста: Басів кут, район вулиці Макарова, Ювілейний, Новий двір, територія біля Холму Слави, Костромська.

«Ми працюємо щоб запобігти підпалам чи будь-якому іншому стихійному лиху. Ми не лише виїжджаємо чи вилітаємо після дзвінка небайдужих, але й зазвичай, майже кожен день, квадропатрулем влаштовуємо – періодично вилітаємо і обдивляємось усю територію. Якщо помітимо якийсь дим чи задимлення, ми координуємо ДСНС. Ми працюємо над тим, аби вберегти Рівне та населення від пожеж», - розповів Роман Лабяк.

Що ж рівнянам робити із рослинними рештками чи іншим садовим сміттям – розповів керівник КАТП -1728 Сергій Марчук.

За його словами, зважаючи на свято, яке наближається і весняну пору, коли всі чепурять свої ділянки, сміття стає більше.

«Хочу нагадати, що в тариф для приватного сектору входить рослинне сміття із саду, крім великогабаритного гілля. Ми плануємо на наступному тижні залучати до вивезення додаткову техніку. Звертаюсь до рівнян: не громадити його хаотично біля найближчих контейнерів, а пакувати в пакети і виставляти згідно графіку, будуть додаткові машини залучені і ми будемо його вивозити», - зазначив Сергій Марчук.

Щоби з вашої ділянки забрали гілля, потрібно звернутись в КАТП і працівники вивезуть його. Щоправда, за це потрібно буде додатково заплатити. Скільки – обрахують комунальники в залежності від об’єму гілля і відстані до полігону. Якщо ж до 15-го травня ви самі привезете гілля на полігон, його заберуть безкоштовно.

За словами Оксани Майбороди, також планують працювати над оновленням графіку вивезення садових решток. У перспективі – їх зможуть переробляти.

«На полігоні наразі впроваджується проект переробки органіки. Якщо окремо пакувати і збирати відходи, то в перспективі ці відходи будуть перероблені на цінний компост. До прикладу, це пакет із Канади, який застосовують для збору садових відходів на приватних ділянка і їх окремо вивозять».

Важливо пам’ятати, що кожен із нас повинен нагадувати своїм сусідам, які полюбляють спалювати траву, про шкоду, яку несе цей процес.

Якщо ж ви бачите, що хтось спалює або планує спалювати траву, застережіть від таких дій і вимагайте не робити цього. У випадку, коли на ваші переконання людина не реагує – викликайте патрульну поліцію. Нині в Україн знайчно зросли штрафи за спалювання схої трави. 

Читайте також