Пеньки чи бурштин: через що на Рівненщині «пресують» лісників

 Злочин без винних

З посту найбільш поінформованої людини в Україні стає відомо, що місцеві лісники незаконно збагачувалися за рахунок своєї роботи.

«Затримали в.о. начальника і екс-керівника Управління лісового та мисливського господарства Рівненської області та 8 директорів лісгоспів, які «сумлінно» працювали навіть у вихідні дні. До речі, колишній керівник покинув свій пост місяць тому. Його «справу» продовжив новопризначений начальник. 15 тисяч євро і 5 тисяч доларів привезли директори лісгоспів керівництву управління. Гроші мали передати перевірці з Держлісагентства. Корупція в чистому вигляді», - пише Арсен Аваков.

 

Міністр прямо вказує на причетність до справи колишнього «короля лісів» Володимира Грицайчука та головного лісничого області Володимира Івашинюти. Останній зараз виконує обов’язки начальника, бо Грицайчук після 10 років сумлінної служби пішов на пенсію. Ці двоє мали передати кошти перевірці з Києва.

Нібито, інспектори перевіряли, як рубають ліс. І помітили, що вирубали набагато більше, ніж зазначається у документах. Коли перевіряючий робив заміри, то побачив невідповідність. Такі сліди незаконних дій важко приховати. Адже залишаються пеньки.



За технологією, висоту та об’єм дерева можна виміряти саме за пеньком. Для того, щоб київська перевірка закрила очі на виявлені порушення, їй усі скинулися копійкою.

Але після резонансного викриття нікого не затримали. Усі винуватці наступного дня повиходили на роботу. Вони в один голос запевняють громадськість, що нічого не було. Бо в кримінальному провадженні вони є лише свідками.

Як прокоментувала для нашого видання прес-секретар ДЗЕ Нацполіції України Наталія Калиновська, кошти збирали працівники нижчої ланки, щоб передати їх наверх. Зараз ще проводяться певні процесуальні дії. Після їх закінчення злочинцям буде пред’явлено обвинувачення.

Цікаво, що в рядах фракції БПП в Рівненській обласній раді є п’ять директорів лісгоспів: Олександр Мисько, Михайло Крук, Анатолій Петрук, Ігор Фізик та Віталій Сухович.

Усіх лісгоспів на Рівненщині шістнадцять. Точно невідомо, на кого з депутатів впала підозра. Але із п’яти постійно називають лише три депутатські прізвища.