Перезавантаження Соборної та дублювання маршрутів: експерт назвав транспортні проблеми Рівного

Спеціаліст із транспортного планування та міської мобільності Антон Гаген проаналізував транспортну систему Рівного.

Про це пишуть в ГМ ОПОРА.

Експерт оцінив міські маршрути та вказав першочергові кроки, які допоможуть покращити якість роботи транспорту.

Він пропонує розвантажити вулицю Соборну, облаштувати касельські бордюри, реорганізувати маршрути та добудувати електролінії для тролейбусів у деяких районах.

Зазначається, що аналітика Антона Гагена може стати частиною плану мобільності. Проте, її цінність у тому, що деякі рекомендації експерта можна почати впроваджувати під час воєнного стану. 

– Підготовка та розробка Плану триватиме не менше року. Це стало поштовхом для розробки документу з першочерговими заходами, які дозволять поліпшити ситуацію в сфері громадського транспорту в короткостроковій перспективі, до появи Плану сталої міської мобільності, – пише Антон Гаген у анотації до аналітичної записки. 

Транспортні проблеми Рівного

Серед проблем громадського транспорту у Рівному Антон Гаген відмічає: 

  • перезавантаження вулиці Соборної (особливо від Пивзаводу до 12 школи);
  • дублювання тролейбусних маршрутів автобусними;
  • намагання охопити райони міста маршрутами без пересадок;
  • поділ маршрутів на “комунальний” – приватний”, а не “магістральний – допоміжний”;
  • недоступність деяких районів до користування громадським транспортом;
  • застарілі мережі електротранспорту, що не дозволяють тролейбусам збільшити швидкість;
  • недостатня кількість тролейбусів у парку комунального підприємства;
  • відсутня безбар’єрність транспортної інфраструктури (зупинок це також стосується);
  • маршрут №12 неоптимальний для тролейбуса з автономним ходом (тим, що працює без світла). 

Серед іншого, експерт також звертає увагу на роботу громадського транспорту під час відключення світла. Він зазначає, що закупівля вживаних великих автобусів та партнерство з приватними перевізниками, які мають великі автобуси, дозволило б значно ефективніше застрахувати місто на випадок браку електроенергії. 

Першочергові поліпшення

Свої пропозиції Антон Гаген формував на можливості побудови системи громадського транспорту в місті навколо тролейбусних ліній. Тобто тролейбусні маршрути повинні бути магістральними (основними) у місті. А маршрутки та автобуси повинні працювати там, де тролейбус не може доїхати. Їхні маршрути будуть допоміжними. Але при цьому варто забезпечити стабільне живлення для тролейбусів.

Таким чином, план першочергових заходів включає:

  • вдосконалення безбар’єрності громадського транспорту;
  • запровадження електронного квитка;
  • оновлення та поповнення рухомого складу;
  • реорганізацію маршрутів, зокрема зміна трас для зменшення інтенсивності руху в основних коридорах і збільшення кількості транспортної пропозиції на інших вулицях;
  • розробку схеми взаємодії з приватними операторами;
  • модернізацію тролейбусної інфраструктури. 

Транспортна безбар’єрність

Наявність в місті низькопідлогових тролейбусів чи автобусів не робить громадський транспорт безбар’єрним автоматично. Інфраструктура зупинки також має відповідати певним стандартам. 

Для того, щоб громадський транспорт став безбар’єрним, необхідно провести аудит

інфраструктури та розробити проєктні рішення щодо кожної зупинки, а також впровадити деякі організаційні зміни роботи “Рівнеавтоелектротрансу”, вважає Антон Гаген. 

Зокрема, він пропонує рівномірно розподілити низькопідлоговий транспорт. Рівне має помітну кількість низькопідлогових тролейбусів, однак все ще суттєво менше половини. Необхідно рівномірно розподілити інклюзивні тролейбуси в графіках маршрутів та позначити їх в усіх інформаційних системах. 

Відмовитись від кишень. Заїзд у кишені сповільнює рух транспорту, адже доводиться робити зайві маневри. Для доріг, де є тільки по одній смузі для кожного напрямку, експерт пропонує знайти компромісне рішення щодо кишень. На всіх вулицях, які мають дві та більше смуг руху в одному напрямку, кишені на зупинках громадського транспорту мають бути ліквідовані.

Відкоригувати контактні мережі. Тролейбуси повинні під’їжджати впритул до бордюру, тобто геометрія контактної мережі має відповідати траєкторії руху тролейбуса. Особливо це стосується кишень на зупинках та зупинок, розташованих в межах розворотних кілець, наприклад на Льонокомбінаті та залізничному вокзалі. 

Кассельські бордюри на зупинках. У 1990-х роках в Касселі (Німеччина) створили увігнутий бордюр. Він дозволяє транспорту впритул під’їхати до зупинки. Чинний ДБН «Трамвайні та тролейбусні лінії» передбачає облаштування таких бордюрів на зупинках. Нижче приклад такого бордюру. В Україні кассельські бордюри є у Вінниці. 

Кассельський бордюр у Вінниці. Фото: Віктор Перлов із сайту hmarochos.kiev.ua

Електронний квиток

Антон Гаген відмічає, що транспортна мережа у Рівному потребує пересадкових маршрутів. Тобто пасажири до місця призначення повинні доїжджати не напряму, а змінюючи транспорт. Це розвантажить центральну вулицю та покращить можливість доїзду до віддалених районів. 

Тому впровадження електронного квитка у місті – необхідність. Він дозволить зробити способи оплати проїзду однаковими для всіх видів транспорту, а людям – безкоштовно пересідати на різні маршрути протягом 30-40 хвилин. 

Оновлення автопарку

Місто потребує суттєвого оновлення та поповнення парку тролейбусів. Зокрема, експерт звертає увагу на зічленовані тролейбуси та автобуси (тобто ті, де дві частини з’єднані “гармошкою”). Він вважає їх для Рівного найдоцільнишими. 

Антон Гаген звертає увагу на підтримку міжнародних донорів, або закупівлю вживаного транспорту у країнах Європи, що значно знизить витрати під час воєнного стану. Для цього він рекомендує співпрацювати із Швейцарською організацією з економічного співробітництва (SECO). Вона, судячи із повідомлень ЗМІ, допомагає Львову в пошуку вживаних трамваїв у швейцарських містах.

Зміна тролейбусних та автобусних маршрутів

Експерт звертає увагу на напрямок деяких маршрутів та пропонує їх змінити. Наприклад, тролейбусні маршрути №4,4А,9 та 9А можна реформувати у один, з кінцевою зупинкою або на Північному, або на Льонокомбінаті та із кільцевим рухом по Київській, Данила Галицького, Володимира Стельмаха та Відінській. 

Також Антон Гаген пропонує три сценарії щодо тролейбусного маршруту №12. Найкращим із них під час воєнного стану буде закриття маршруту, передача тролейбусів на маршрут №11, реорганізація автобусного маршруту №1. 

Окрім цього, на його думку, більшість автобусних маршрутів мають бути змінені так, щоб вони не пролягали через вулицю Соборну, особливо на критичній ділянці (Пивзавод – 12-та школа). Це дозволить розділити магістральні та допоміжні маршрути. 

Відокремлені смуги громадського транспорту

Громадський транспорт Рівного має виражені магістральні напрямки, де створюються суттєві затримки в русі. На таких ділянках варто відділити громадський транспорт від приватних авто. 

Йдеться про організацію відокремлених смуг для громадського транспорту на вулицях Соборна (від Пивзоваду) – Київська (до 12 школи) та Грушевського. Там потік перевищує 2000 пасажирів на годину в одному напрямку. 

Існує два основних типи смуг руху ГТ. Бордюрні – облаштовані в крайній правій смузі. Цей варіант є звичним для українських міст, оскільки є відносно простим в організації та потребує відносно невеликих капітальних видатків. Проте, вони можуть конфліктувати з правими поворотами на перехрестях та примиканнях. 

Центральні – облаштовані в крайній лівій смузі. Вони потребують реконструкції вулиці, але дозволяють уникнути конфліктів з правими поворотами та спрощують організацію транспортно-пересадкових вузлів. В Україні наразі існує тільки один проєкт організації центральних смуг ГТ на вулиці Мазепи у Львові, однак наразі його реалізація не почалась. 

Візуалізація з проєкту реконструкції вул. Мазепи, Львів із аналітичної записки Антона Гагена

Взаємодія з приватними перевізниками

Тут експерт наводить приклад Чернігова, де з міського бюджету перевізники отримують компенсацію різниці вартості транспортної роботи та доходу від квитків. Обсяг компенсації складає близько 30-40% від обсягу транспортної роботи. Але натомість приватні перевізники виконують умови міста щодо маршрутної мережі. 

Пілотним проєктом із запровадження чернігівського підходу в Рівному може бути реорганізація автобусного маршруту №1, пов’язана із закриттям тролейбусного маршруту №12. Такий підхід дозволить суттєво покращити якість обслуговування мікрорайонів Північного та Ювілейного, при цьому зекономити на закупівлі додаткових тролейбусів. В такому підході, експерт має на увазі співпрацю із власниками великогабаритних автобусів у місті. 

Транспортно-пересадкові вузли

Оцінюючи дані, експерт вказує, що транзит значної частини маршрутів через центр міста має бути перенесений з вул.Соборної на вул. Міцкевича. Це, своєю чергою, створить запит на організацію зручного транспортно-пересадкового вузла на їхньому перехресті з мінімальною відстанню між зупинками в різних напрямках. 

– Організація швидкої, безбар’єрної та, в ідеальному випадку, «сухої» пересадки між різними видами транспорту в двох магістральних коридорах разом із запровадженням пересадкової оплати в громадському транспорті, дозволить забезпечити практично «безшовну» доступність між усіма районами міста, – вважає експерт. 

Читайте також