Піде у Європейський суд: "бурштиновому" прокурору з Рівненщини відмовили у поновленні на посаді

Верховний суд відмовив у поновленні на посаді колишньому заступнику прокурора Рівненщини Андрію Боровику. 

Про це йдеться у постанові від 23 лютого 2023 року. 

Нагадаємо, 4 липня 2016 року Андрія Боровика затримали за підозрою у "кришуванні" бурштиновидобутку. Тоді на гвинтокрила до Рівного особисто прилітали генпрокурор Юрій Луценко, керівник військової прокуратури Анатолій Матіос та глава СБУ Василь Грицак. 

Як повідомлялось, у схемі підозрювали 32 людини, а фігурантами справи оголосили лише кількох осіб: тодішнього керівника сарненської прокуратури Вадима Топольського, начальника Дубровицького райвідділу міліції Сергія Родзіна, підполковника СБУ Вадима Федорука, інспектора Анатолія Смолянця та дубровичанина Миколу Рабешка. 

Як зазначали в СБУ, під час обшуку у Андрія Боровика знайшли колекцію дорогих годинників вартістю понад $100 тисяч.

Також було вилучено понад 160 тисяч доларів, 4,7 тисяч євро та 94,5 тисячі гривень. 

6 липня 2016 року Боровика звільнили, згідно з наказом генпрокурора, за "скоєння ганебного вчинку". Проте вже через місяць експрокурор подав позов до Рівненського адмінсуду, щоб його скасувати. 

Проте 21 січня 2021 року Боровик отримав відмову, згодом це підтвердив і Восьмий апеляційний адмінсуд.

- Рішення апеляційного суду було прийнято без моєї участі. Я не був повідомлений, оскільки я лежав у лікарні. Я взагалі не знав про цей суд. Тому подав позов до Верхового суду, аби скасувати це рішення, бо воно незаконне, а, по-друге, через те, що я не був повідомлений.  Крім того суть мого звільнення зводилась до того, що я нібито вчинив злочин. Але ніякого вироку немає. Справа розвалюється. Ми відвели прокурора на судовому засіданні - за те, що він фальсифікував докази у справі, - зазначає Андрій Боровик. 

Стосовно цього рішення Верховного суду, каже, звернеться до Європейського суду з прав людини. 

Андрій Боровик рік пробув у київському СІЗО, після чого у червні 2017 року вийшов за заставу в 1 мільйон гривень. З-за ґрат вийшли й інші фігуранти справи. 

Справу Андрія Боровика розглядають й досі. Спочатку його судили у Києві (у Печерському райсуді), згодом її передали до Сихівського райсуду міста Львова. До слова, овинувачені просили Верховний суд скерувати справу до Рівного чи Сарн, проте їм відмовляли. 

Наразі обвинуваченими у справі, окрім Андрія Боровика, Вадима Топольського, Вадима Федорука, є колишня слідча ГУ НП у Рівненській області Юлія Дубінецька, адвокат Павло Шкода (стосовно якого провадження зупинено, адже він перебуває на фронті) та Андрій Гаврилюк. 

Наразі справа перебуває на стадії дослідження доказів сторони обвинувачення.

- Засідання відбувається приблизно один раз в тиждень, - каже Андрій Боровик. 

Він додає, що буде наполягати на виправдальному вироку. 

- Якщо особу звільняють від відповідальності за строками давності, то це не реабілітуюча підстава. Тобто це говорить як про винуватість, так і не про винуватість. Ми - невинні. Ми вважаємо. що всі докази є недопустимими, - додає експрокурор. 

Нині обвинувачення у справі представляє військова прокуратура Львівського гарнізону 

Сам Андрій Боровик зараз обіймає посаду проректора з наукової роботи у Міжнародному економіко-гуманітарному університеті. 

Проте, говорить, що не полишає плани повернутись у правоохоронні органи. 

- Так, я працюю в університеті. Я - відомий в Україні криміналог, я провів два пенітенціарні форуми в Україні, у мене - багато праць, багато нагород від міністра освіти та науки України, але я не можу податися на конкурс у правоохоронні органи. тому що триває це кримінальне провадження, - пояснює Боровик. 

- Я хотів у прокуратурі поновитись, щоб цей нікчемний запис у трудовій книжці забрати, і я буду йти працювати у правоохоронні органи - можливо, ректором якогось університету внутрішніх справ, можливо, на якусь керівну посаду у Державному бюро розслідувань. Національному антикорупційному бюро, - додає він. 

 

Автор: Денис ГРИЩУК

Читайте також