«Піднятись» на ялинках

 Вирощують шість років

Одним із найвірніших способів захисту хвойних насаджень від хаотичної вирубки на свята є їх спеціальне вирощення. Лісники розуміють, що не зможуть побороти традицію поставити на Новий рік у хаті прикрашену ялинку чи сосну. А якщо люди потребують дерев, то їм потрібно їх дати. У лісах області для таких плантацій відводяться спеціальні місця. Зазвичай, для цього використовують прогалини, які є у лісах. Такі зони потребують особливого догляду, адже, окрім звичайного нагляду за деревами, працівники лісгоспів слідкують за стовбурами ялинок та їх розріджують.

На Рівненщині росте 800 тисяч таких дерев, але під реалізацію цього року готують лише 90 тисяч. Саме такий ліміт цього року встановила держава. Зазвичай, аби ялинка досягла приблизно метрової висоти, потрібно 5-6 років. Вирощуванням новорічних дерев займаються усі лісгоспи області. Враховуючи типологію ґрунтів, ті лісгоспи, які знаходяться у південних районах, займаються ялиною, а ті, які розташовані у північних (через бідніші ґрунти), вирощують сосну. Останні більше орієнтуються на реалізацію дерев для жителів півдня України. Не всі дерева з плантації вирубуються. Якщо їх ніхто не купує, то вони ростуть далі.


Люди можуть придбати новорічні дерева у спеціальних магазинах «Лісовичок», в яких їх продають за собівартостітю. В основному, такі торгові точки функціонують в районах на базі лісгоспів. Вони є у Сарненському, Дубенському, Березнівському, Костопільському, Дубровицькому районах. На жаль, міська влада Рівного до лісників з проханням відкрити такі спеціальні магазини не зверталася, тому люди мусять купувати ялинки у підприємців, які їх продають на ринках в кілька разів дорожче. Зазвичай, ціна таких дерев завищена приблизно десь на 40%.

Як повідомляє управління лісового та мисливського господарств Рівненщини, у них вартість новорічних дерев (у порівнянні з минулим роком) не зросла. Ялинку до 1 м на підприємствах можна придбати у середньому за 50 грн, від 1 до 1,5 м – за 70 грн, від 1,5 до 2 м – за 80 грн, від 2 до 2,5 м – за 100 грн.


Захищають дерева спеціальними бірками. На кожному з них є спеціальне маркування, яка закріплене за лісгоспом. За незаконно зрубане дерево вам буде «світити» штраф. Його сума може складати від кількасот гривень - до декількох тисяч. Усе залежить від розміру стовбура.

Попит зменшується

В 2013 році на Рівненщині бізнесмени із Донецька, Луганська, Одеси та Херсона купували багато дерев. Зараз уже цих пропозицій немає. Для порівняння, у нашій області в 2015 році всього було реалізовано близько 11 тисяч дерев, у 2014 році було продано лише 7 тисяч, а в 2013 році – близько 18 тисяч.