Підприємці Рівненщини вимагають від президента скасувати закон про касові апарати

Сьогодні у Рівному під час сесійного засідання депутатів обласної ради перед обранцями виступив представник ініціативної групи підприємців Рівненської області Мирослав Мельничук, який озвучив звернення обласної ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо скасування законів України
№128-ІХ та № 129-ІХ.

Цими законами для всіх платників єдиного податку 2, 3 та 4 груп передбачена фіскалізація розрахункових операцій та розширення переліку видів діяльності, для яких застосування розрахункових операцій є обов’язковим. Це значно погіршить умови ведення підприємницької діяльності фізичними особами-підприємцями; розширить можливості для контролюючих органів, створить широке поле для корупції та здирництва. Водночас суттєво збільшаться витрати підприємців на придбання, запровадження та забезпечення функціонування  реєстраторів розрахункових операцій, касової дисципліни, обліку та звітності. Усі ці витрати будуть закладені в собівартість товару. Як наслідок – прогнозований ріст відпускних цін.

Прийняті закони, на думку підприємців, фактично ліквідовують спрощену систему оподаткування, ведуть до закриття дрібного бізнесу, змушують малий бізнес переходити «в тінь», збільшують потік трудової міграції з України. Також вважають, що це призведе  до зростання корупції й соціальної напруги у суспільстві, знищення духу підприємництва та довіри малого бізнесу до держави.

Також підприємці Рівненщини закликають владу розпочинати не з малого бізнесу, а з великого, спрямувати свою увагу на ефективну боротьбу з контрабандою, розпочати обіцяні перед виборами деофшоризацію і деолігархізацію економіки та подолати корупцію в державних монополіях.

Таким чином, підприємці та депутати обласної ради просять скасувати ці закони, а також ініціювати за участі представників малого і середнього бізнесу розробку та прийняття закону України про спрощену систему оподаткування і проводити публічне обговорення законодавчих ініціатив щодо малого бізнесу із залученням представників бізнес-спільноти, профільних асоціацій та інших зацікавлених сторін.