Підвищення цін-2018: за що рівняни скоро платитимуть більше?

За даними Держстатистики, економіка країни перетворюється із промислової на аграрну. Саме цим експерти пояснюють збільшення кількості імпортованих продуктів. Які продукти ось-ось підскочать у ціні та коли чекати змін – читайте у матеріалі «Рівне.Медіа».

У вересні цього року у Верховній Раді розглядали законопроект про щорічне підвищення акцизу на тютюнові вироби. Це пояснюють необхідністю гармонізації українського та європейського законодавства. Ймовірно, саме тому акцизні збори хочуть прив’язати до євровалюти. Причина збільшення акцизу на сигарети в тому, що Міністерство фінансів у проекті Державного бюджету на 2018 рік заклало доходи від планового акцизу на тютюнові вироби у розмірі 29,7% в наступному році.

Втім, збільшиться акциз не лише на тютюнові вироби. Уже з наступного року піднімуть податок на алкоголь і зроблять його ціну ближчою до європейської. Відтак, акциз може зрости зі 126,96 до 141,18 грн за 1 л чистого спирту. Податок на пиво з 2,78 зросте до 3,09 грн/л, а вина кріплені та вермути – з 8,02 до 8,92 грн за 1 літр. Не оминуло збільшення акцизу і шампанського, адже потрібно буде платити 12,95 за літр замість 11,65 грн.


Овочі та хліб – чи не єдині продукти в Україні, які коштують набагато дешевше, ніж у сусідніх країнах. Проте, вже з наступного року обіцяють великий приплив закордонних продуктів. Як зазначають експерти, причиною того є низька якість вітчизняних продуктів. Вони переконані, що такий імпорт зрівняє вартість борщового кошика українця і поляка.


Чи не найболючіша тема – вартість палива. Ціни залежать не лише від вартості нафти, але й від курсу євро. Зважаючи на це, Агентство державного резерву України планує створити запас нафти і нафтопродуктів , аби знизити ризик блокування імпортних поставок палива в Україну. Якщо цей проект все ж буде реалізовано, то варто очікувати збільшення цін і на блакитне паливо.


Як зазначає Держстатистика, українці витрачають більшу частину своїх доходів на продукти харчування та комунальні послуги, а 49% цієї суми - на вищезазначені продукти. Як зміниться цей відсоток у 2018-му – наразі невідомо.


Олеся БОРОВЕЦЬ
 

Читайте також