Піст "Петрівка": що можна і що заборонено робити

фото ілюстративне

Петрівський піст (Апостольський піст) – запроваджений церквою в пам'ять про служіння та страждання святих апостолів, пише канал Україна. 

Цей піст прямо залежить від Пасхи. Він може тривати від 8 до 42 днів – починається через тиждень після свята Трійці, але завжди закінчується 11 липня. Одразу після закінчення посту, 12 липня, православні християни відзначають свято апостолів Петра і Павла.

Петрівка, як іще в народі називають цей піст, не такий суворий, як піст перед Воскресінням Христовим. Утім все ж під час цього посту потрібно утримуватися від м'ясних та молочних продуктів, а по середах та п'ятницях і від риби.

Під забороною у цей піст продукти тваринного походження – м’ясо, молоко і молочні продукти, яйця і всі страви з них. Легше дотримуватися посту, коли є орієнтовна схема:

В понеділок дозволено вживати гарячу їжу без олії – пісні каші (гречану, рисову, перлову, ячну, вівсяну), зварені на воді навіть без краплі рослинної (соняшникової, оливкової) олії.

Посилити смак звичної каші можна, додавши в неї сухофрукти – родзинки, курагу. Можна змішати кашу з грибами, попередньо відвареними і порізаними на дрібні шматочки. Ще один варіант добавок в каші – запечені або обсмажені на грилі овочі.

Вівторок, четвер і субота – основні дні посту. В цей час дозволена будь-яка пісна їжа та риба. В їжу під час цього посту дозволяється додавати і рослинну олію.

Середа і п’ятниця – скоромні дні. У ці дні необхідно дотримуватися строгого посту – заборонена не тільки їжа тваринного походження, але і риба, і навіть олія.

Неділя – найбільш милостивий день посту. До дозволеного меню вівторка, четверга і суботи додається ще один продукт – вино. Правда, пити його можна лише в невеликих кількостях, не зловживаючи і не допускаючи сп’яніння. 

Читайте також