Питання Млинівської гімназії: як вирішили діяти після мітингу під стінами ОДА?

Сьогодні під стінами Рівненської обласної державної адміністрації зібралися близько сотні млинівчан, які обурюються діями влади через ймовірне закриття Млинівської гуманітарної гімназії з поглибленим вивченням іноземних мов. А все – через нібито нестачу коштів у бюджеті громади. Наразі там навчається майже 400 дітей.

Як повідомляв раніше портал «РівнеМедіа», у Млинівській ОТГ в один голос говорять про те, що закриття гімназії – єдиний можливий спосіб виходу з скрутної фінансової ситуації:

"Найбільш безболісним процесом тут є об’єднання двох шкіл. Оптимізація буде за рахунок адміністративно-господарського апарату, де на керівному складі може бути близько 600 тисяч грн економії. Реально діти і вчителі нічого не втрачають. Вони просто переходять у інше новіше приміщення – і все", - виправдовується заступник Млинівського селищного голови Валерій ФЕХА.

Втім, 600 тисяч не покриває необхідних 6 мільйонів. Де і як збираються дістати решту потрібної суми - не кажуть. Так-от, брак коштів у казні, як запевняють, через зменшення фінансування освіти, адже ОТГ отримала на 6 мільйонів менше субвенції, тому змушені економити. У минулому році Млинівщина отримала 36 мільйонів, в залишку лишилося 4 мільйони, а  цього року – 34 мільйони і зарплата в педагогів однакова.

Хоча батьківський комітет гімназії підрахував, що злиття обох закладів не зможе зекономити бюджету громади 6 мільйонів, а максимум півтора. Тому проблему це не вирішує.

«Біля 4 мільйонів громада зекономила в 2017 році. По великому рахунку витрати загальної на педагогів у нас не відбулося. Звідки взялося 6 млн 225 тисяч дефіциту освітньої субвенції? Якщо чесно, математично не зрозуміло. Разом з тим, коли приймався бюджет нашої ОТГ, виділено було не 34 800, а взагалі по кошторису освіти, по галузі освіти – 46 мільйонів на заробітну плату. В тому числі, технічний персонал», - представник млинівчан Тарас.

До мітингувальників вийшли заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко та начальний управління освіти і науки Рівненської ОДА Григорій Таргонський. 

«Маніпуляцію ми готові зняти. Ми готові вийти на правильну цифру. Давайте зберемося з точки зору фінансово-економічного розрахунку, щоб ми без емоцій розклали по всіх статтях. Візьмемо фахівців фінансового департаменту, щоб люди розібралися. Ми весь час говоримо про ці 6 мільйонів, можливо, їх справді немає. Тоді один план дій, якщо ми їх знаходимо – інший», - зазначив заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.

Також додамо, що активісти з Млинова вже їздили до заступника міністра освіти.

«Наслідки цієї зустрічі були перевернуті з ніг на голову: звідкись з’явилася інформація про те, що з’явилася пропозиція закрити замість гімназії іншу школу, ще якісь там нісенітниці. Нас продовжують зіштовхувати лобами з нашими колегами. Напевно, за принципом «розділяй і владарюй». Іншого пояснення я не бачу цим діям. Сьогодні ми зібралися тут, але якщо не буде реакції надалі, відчутної і чіткої позиції влади. Тому що державна влада сьогодні не тільки заохочує скорочувати комплектні школи, але вона дає феноменальні можливості на місцях оці всі гострі кути згладити. І неправда, що ви сьогодні не маєте вплив на ОТГ. Ви маєте вплив. Ви можете контролювати ті кошти, які ви надаєте від імені держави на ці проекти і маєте не тільки скорочувати освіту, але й підтримувати її. Сьогодні ваша політика, яку ви транслюєте, йде в розріз з інтересами громади. Саме тому ми сьогодні тут. Ми готові відстоювати будь-яку нашу школу. Бо всі вони дають головне – інструменти для самореалізації нашим дітям», - представник млинівчан Микола Колесник.

 

 

Читайте також