Півмільйона гривень за волю: крадіям телевізорів на Рівненщині визначили розмір застави

Рівненський апеляційний суд скасував ухвали Сарненського районного суду від 23 та 24 липня 2019 року, якими задоволено клопотання слідчого про обрання двом підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб без визначення розміру застави, та постановив нові про застосування щодо підозрюваних такого ж запобіжного заходу, але вже з визначенням застави в розмірі 260 розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Якщо вони сплатять на спецрахунок по 499 460 гривень, то зможуть залишити Рівненський слідчий ізолятор.

Семеро чоловіків різних національностей, білоруси, азербайджанці та українці, органами досудового розслідування підозрюються в тому, що в ніч проти 21 липня 2019 року, приблизно о 2-й годині, на автомобілях марки «Opel Іnsignia» на номерах Республіки Білорусь, «Audi A6» на номерах Республіки Литва та вантажному автомобілі «Mersedes Benz», проникли на охоронювану територію автомобільної стоянки в місті Сарни, зірвали пломбу та проникли всередину припаркованого там напівпричепа «IVECO». Чоловіки викрали телевізори марки «Philips» різних моделей на загальну суму 1 429 600 гривень. І транспортний засіб, і побутова техніка належать одній із польських фірм.

Того ж дня правоохоронці затримали підозрюваних та повідомили їм про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 185 Кримінального кодексу України (крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах організованою групою, поєднана з проникненням в сховище). Санкція цієї статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Упродовж 23 та 24 липня слідчий суддя Сарненського районного суду задовольнив клопотання слідчого про обрання чотирьом підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб, до 19 вересня 2019 року, без визначення застави.

Захисники підозрюваних, 45-річного Д. та 33-річного А., оскаржили ухвали суду першої інстанції в апеляційному порядку, мотивуючи це тим, що жодних прямих доказів в органів досудового розслідування стосовно їх підзахисних немає. Просили ухвали місцевого суду скасувати та постановити нові, якими обрати підозрюваним запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. А в разі визначення застави, її розмір не повинен перевищувати фінансову спроможність рідних та близьких затриманих.

У ході апеляційного розгляду сторона обвинувачення не стала заперечувати можливість визначення альтернативного запобіжного заходу — застави. Однак її розмір повинен бути визначений у співмірності із завданими злочином збитками — 300 розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб (576 300 гривень).

Рівненський апеляційний суд ухвалив рішення про часткове задоволення апеляційних скарг захисників підозрюваних. Скасовуючи ухвали Сарненського районного суду від 23 та 24 липня 2019 року, суд апеляційної інстанції постановив нові про застосування щодо підозрюваних запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на строк 60 діб з визначенням альтернативного запобіжного заходу в розмірі 260 розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Нагадаємо, Рівненський апеляційний суд уже переглядав апеляційні скарги захисників ще чотирьох підозрюваних про зміну запобіжного заходу, не пов’язаного з триманням під вартою, а вразі залишення попереднього запобіжного заходу, визначення застави — 80 розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб (160 560 гривень).

 За наслідками розгляду, суд апеляційної інстанції визначив розмір застави — 499 460 гривень кожному. Підозрювані таким правом не скористалися й перебувають у Рівненському слідчому ізоляторі.

 Володимир Іващук,

суддя-спікер Рівненського апеляційного суду

Читайте також