Пиво, шкарлупа та полин: як боротися з ведмедкою на ділянці

Капустянка, або ведмедка, як називають її в народі, — це один із найвідоміших шкідників на городі. Поліфаг, тобто споживає різноманітну рослинну та тваринну їжу. Найбільше вона любить ласувати насінням, морквою, редискою, картоплею, та іншими коренеплодами, внаслідок чого знищуються насіння та коренева система рослин. Вовчок звичайний в Україні поширений повсюдно, дуже полюбляє низинні вологі місця та кислий ґрунт.

Зимують ведмедки в ґрунті, гної або компості. При цьому в зимовий час вони зариваються в рази глибше, ніж улітку – часом на глибину до 100-120 см від поверхні. Капустянка на невеликій глибині робить гніздо розміром приблизно 6х6 см, відкладає в нього 300-350 яєць і потім якийсь час сидить біля гнізда, пильнуючи кладку. Гнізда із яйцями зазвичай розміщуються на відкритому місці, яке добре прогрівається сонцем. За два тижні з яєць з'являються личинки. Личинка жука за формою тіла нагадує дорослу комаху, але вона не темно-бура, а сіра. Зростає личинка капустянки кілька років. Личинки тримаються разом і харчуються рослинною їжею. Під кінець осені вони линяють утретє і досягають розміру завбільшки 36 мм, після чого залягають на зимівлю.

Ці комахи ведуть прихований нічний спосіб життя, ховаючись вдень у своїх норах, а вночі виходять на полювання. Їх присутність на садовій ділянці можна визначити за звивистими розпушеними валиками землі, невеликими отворами в землі, за здоровими рослинами, які раптом починають гинути.

Серед хімічних засобів боротьби від шкідника необхідно використовувати дозволені препарати згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» й доповненнями до нього. При застосуванні хімічних препаратів необхідно використовувати засоби індивідуального захисту, дотримуватися дози, рекомендованої виробником. Мертвих шкідників збирають, щоб не отруїлися лісові та домашні птахи.

Є чимало народних методів боротьби з капустянкою:

1) Перекопування грядок і межей, особливо активно – в період з травня по червень. Розпушувати землю при цьому треба щонайменше на глибину 15 см, адже глибоке перекопування ґрунту навесні та восени руйнує підземні ходи та гнізда шкідника, ускладнює харчування та переміщення. Яйця й личинки в пошкоджених кладках гинуть.

2) Ведмедку приваблює запах пива. В місці скупчення шкідника вкопати в землю банку або пляшку так, щоб шийка посудини була нарівні із землею, заповнити її пивом на третину. Забравшись туди, капустянки вже не зможуть вибратися. Пастки рекомендується встановлювати в різних місцях ділянки, особливо в безпосередній близькості від місця проживання ведмедки (її ходи добре видно після дощу). Періодично їх спустошують від комах, додають свіжу приманку.

3) Капустянку приваблює не тільки запах пива, але і яєчна шкаралупа. Для цього її подрібнюють будь-яким зручним способом, перемішують з невеликою кількістю ароматної соняшникової олії й додають в лунки або канавки при посадці насіння, бульб, розсади. Поїдаючи шкаралупу, капустянка гине.

В нірки, зроблені шкідниками, можна залити воду із соняшниковою олією. Вода буде виштовхувати комах на поверхню, а олія не дасть їм дихати.

4) Ведмедці не подобаються полин (навіть сухий), хризантеми та чорнобривці, а також запах часнику, лушпиння цибулі, залишків риби. Відлякує її також запах голок сосни – свіжих або сухих.

Ведмедка не любить також курячого посліду на ділянці. Пташиний послід слід розбавити водою перед використанням, щоб не попалити рослини, та поливати ним грядки.

5) Ще можна влаштувати для шкідників пастки в гнойових ямах. Справа в тому, що ведмедки люблять зимувати в гної. Восени, коли зібрано врожай, по городу копають ями-пастки глибиною до 70см, в які закладають гній, перегній. До нього на зимівлю заповзатимуть ведмедики. Згодом, наприкінці осені, гній виносять курям або спалюють. Якщо великий сад/город, можна викопа.

Джерело: Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області