"Податок на дощ": Котляров назвав кардинальне вирішення проблеми підтоплень у Рівному

Ілюстративне фото

У Рівному проблема підтоплень вулиць стає актуальною після кожної значної зливи. Рівняни регулярно скаржаться на незручності, однак вирішення проблеми місту поки не по кишені. 

Новоспечений головний архітектор міста Рівне Дмитро Коляров розповів, які він бачить рішення даної проблеми, та які зміни у цій сфері в першу чергу запровадить на посаді.

"Я бачу вирішення цієї проблеми, але моя пропозиція дуже багатьом не сподобається. Роки чотири тому мені довелося побувати за кордоном. Для мене був шок, коли я дізнався, що 12 років тому в місті Вашингтон в США не було розділеної системи зливової каналізації. Тобто, у них була так само сплавна система і коли була злива, то відбувалось те саме, що у Рівному. Тобто, всі фекалії та мертві хом'ячки вилітали у річку і пливли по ній. Вони вирішили проблему кардинальним способом. По факту, вони ввели податок на дощ. Вони ввели спеціальний податок для всіх, в кого є певні тверді водонепроникні покриття, наприклад, дах, бруківка", - зазначає пан Котляров.

Тобто, за словами головного архітектора, до людей приходили працівники муніципалітету та вираховували площу будинку. За це їм нараховували обов'язковий податок.

"І за ці кошти та за кредитні фінанси вони обладнали нову систему. До слова, розбудова системи зливної каналізації коштує колосальних грошей. Якщо для Рівного, то це два-три бюджети міста. Далі у людей була така ситуація - діватись нікуди, треба сплачувати", - розповідає Дмитро Котляров.

Щоб зменшити вартість податку мешканці Вашингтону облаштовували на дахах та на подвір'ях дренажні поверхні, які частково вбирали воду. Так податок можна було зменшити.

"Я не знаю, хто в Рівному готовий зараз прийти і сказати - а давайте порахуємо, в кого скільки твердих поверхонь і з кожного даху будем брати гроші. Об'єктивно, у всіх є будинки, вся ця вода стікає, а зливової каналізації немає. Тут є два підходи. Перший - популістичний - казати, що ми прийдемо до влади і все вирішимо, все буде добре. Другий - об'єктивний - визнати, що це дуже багато коштів і це реальна проблема. Це навіть не проблема підтоплення автомобілів, а екологічна, адже коли це все зливається в Устю, відбувається колосальне навантаження на екологічну складову. Я не знаю тих політиків, які готові запропонувати ввести у Рівному податок на дощ. У нас люди не готові платити за сортування сміття. Часто в них нема на це коштів", - коментує головний архітектор міста.

У найближчих планах пана Котлярова - випрацювати чітку схему вирішення даного питання. Також рівнян будуть інформувати про способи облаштування інфільтраційних (дренажних) поверхонь, щоб вода сходила в землю. Крім того, у місті хочуть облаштовувати так звані "зелені коридори", щоб вода сходила у річку Устя.

Читайте також