"Поки мій син захлинався кров`ю, вони прибирали докази з місця аварії", - на Рівненщині батько хлопця, який загинув у ДТП, вимагає справедливості

У травні у селі Поліське на Березнівщині сталась аварія, у якій постраждав 19-річний хлопець із села Бистричі. У поліції повідомили, що хлопець в’їхав у паркан та травмувався.

Близько тижня постраждалий перебував у реанімації в Березнівській районній лікарні. 21 травня, після двох тижнів після інциденту, лікарі повідомили батьків юнака про смерть сина. 

Батько покійного, Анатолій Степанович, звернувся до редакції "Рівне Медіа" з проханням допомогти розібратися у тому, що ж сталося тієї ночі. За версією батька, у тій аварії тієї ночі в аварії був ще один співучасник. Окрім загиблого хлопця, у те ДТП, за словами пана Анатолія, потрапив ще один мотоцикліст, який після зіткнення не лише втік з місця пригоди, а й заховав свій транспорт та замість того, щоб надати першу допомогу постраждалому, який, за словами свідків, захлинався кров'ю, прибирав місце ДТП, аби приховати свою причетність до неї та замести сліди, щоб не нести відповідальності. За словами батька, є свідки, які бачили це все.

У відділі комунікації ГУНП у Рівненській області розповіли таку версію слідства щодо обставин аварії:

"Батько загиблого стверджує, ніби мотоцикліста, сина, підрізав інший мотоцикліст. Це його версія, яку він висунув через два тижні після ДТП. Він надав нібито свідків, які, на його думку, можуть підтвердити його слова. Вони були допитані у рамках кримінального провадження і вони не підтвердили цю версію. Тобто, ніхто не бачив ніякого іншого мотоцикліста. Крім того, з’ясовано, що сам мотоцикліст перед поїздкою вживав алкогольні напої разом із своїми товаришами. Коли він проїжджав повз цих двох хлопців - це його два знайомі - вони бачили, що мотоцикліст проїжджав сам, за ним ніякого іншого мотоцикла не було. Версія, про те, що його підрізали, не підтверджується. Кримінальне провадження ще розслідується, його передали у слідче управління", - зазначила прес-секретарка Марія Юстицька.

Пан Анатолій  розповідає, що того вечора син з компанією із ще чотирьох хлопців та двох дівчат відпочивали на природі і смажили шашлики. Він не заперечує, що син міг бути напідпитку, адже як йому вже пізніше розповіли, хлопці справді випили перед тим, як трапилась трагедія. Однак аналіз на вміст алкоголю в крові, за словами батька, потерпілому не робили. Як йому пояснили медики швидкої, які б мали одразу відібрати в нього кров на медосвідування, потерпілому зразу по приїзді вкололи знеболювальне, а це влинуло б на результат аналізу - він би через вколотий преперат показав би наркотичні речовини, тож він був би не достовірним. Тому аналіз вирішили не робити. Втім, інформацію, що хлопець був напідпитку, підтвердили свідки.

Батько загиблого мотоцикліста надав у розпорядження редакції аудіозаписи розмов зі свідками ДТП, які доводять, що в аварію потрапило справді два мотоцикли. Розповідають, що вони їхали поруч і по черзі обганяли один одного. Оскільки була темна пора доби, то свідки не розгледіли, хто кого в результаті підрізав і спричинив ДТП.

Батько загиблого, пан Анатолій, спілкувався із усіма свідками події: хлопці, які були за кількасот метрів від місця аварії, жінка, яка живе у будинку, поруч з яким трапилась пригода, і дві дівчини, які відпочивали у компанії разом з сином. Також чоловік спілкувався і з ймовірним співучасником аварії - товаришем загиблого.

«Однією зі свідків є жінка, яка живе неподалік. Вона почула звуки на вулиці, вийшла, побачила місце аварії. Там лежав мій син, захлинався кров’ю і хрипів. Один з хлопців поруч з ним розмовляв з кимось по телефону. Вона каже, що телефонував до когось, хто працює в поліції, що йому робити, аби не мати проблем через аварію. Як я вже потім дізнався, батько цього молодика працює в поліції охорони і, очевидно, добре його проконсультував, що робити, аби його не вважали причетним. Замість того, аби допомогти синові, який поряд захлинався і помирав, він разом з іншими хлопцями швидко прибирали місце аварії від уламків та ховали інший мотоцикл. Жінка, свідок, розповідала, що сказала хлопцям: "Що ж ви робите? Потрібно допомогти хлопцю, адже він захлинається. Потрібно підкласти йому під голову щось!". Вони їй відповіли, щоб йшла до хати, і що скоро приїде поліція, мовляв «воно Вам треба?», - розповів батько.

Як повідомив батько покійного мотоцикліста, у іншого учасника ДТП, за версією батька, не було документів на мотоцикл, тож, очевидно, він злякався, що в нього через це будуть проблеми з поліцією, тому і ховав транспотний засіб і замітав сліди своєї участі.

Ще один факт, який зауважив батько хлопця - за офіційною версією поліції його син влетів у паркан. Проте він зазначає, що на його мотоциклі є пошкодження від удару на задній частині, а не спереду, як би це мало бути за тією версією.

"Як потім слідчий оцінив, то справді мотоцикл був ударений. Навіть без оцінки, якщо просто логічно подумати, то коли мотоцикл їде на швидкості і не вписується у поворот, то він мав в'їхати передом у паркан, а син від удару перелетів би через нього за інерцією вперед і впав би попереду. А син впав на бік, про це свідчать і травми у сина. Хто його перемістив на три метри? Є свідки, які чули і бачили, як сина змістили з місця падіння і пересунули наперед", - переконує чоловік. 

Батько переконаний, що інший мотоцикліст підрізав або вдарив його сина у задню частину мотоцикла. Як виявилось, на іншому мотоциклі, який також був співучасником ДТП на думку пана Анатолія, нібито був пошкоджений передній щиток. 

«Коли син лежав у реанімації, то мені було не до того, щоб розбиратися у ситуації, знаєте. Психологічно важко. Пам'ятаю, о сьомій годині ранку я збирався до нього в лікарню, але перед тим мені саме зателефонували і повідомили, що мій син - помер. Того ж дня я похоронив сина у закритій труні, бо на нього було важко дивитися. Після похорону відразу не звертався до поліції, не міг оговтатися. Але через три дні взяв себе в руки і приїхав до слідчого. Питаю - як так, що одного мотоцикла вилучили, а другого - ні. Він заявив мені, що свідок сказав, що був лише один мотоцикл. Я набрав до цього свідка, питаю - як так. Свідок сказав, що його просто ніхто не запитав, чи був там другий мотоцикл. Тобто слідчий халатно віднісся до своїх обов'язків і повернево опитав очевидців, не розібрався добре в тому, що трапилося», - обурюється пан Анатолій. - «Коли я пішов до слідчого у Березному і дав послухати запис слів свідка, то він мені сказав, що вже всі документи передав на Рівне. Коли я пригрозив, що піду у прокуратуру, то він сказав, «йдіть куди хочете, я своє діло збув», - додає чоловік.

Анатолій Степанович зазначає, що домовився із хлопцем, який нібито був другим учасником аварії, щоб поїхати з ним разом на місце події, аби просто з'ясувати хоча б для себе, як все сталося насправді, то той на наступний день поїхав у Київ і більше трубки не брав.

«Розумієте, у мене дитина лежить у реанімації, а вони в суботу п’ють пиво, на шашликах, купаються, розважаються, веселяться. Йому байдуже. Я подзвонив до нього і питаю «чи ти совість маєш», а він відповів: «мій батько сказав – не погрожуй моєму сину». Я більше до нього телефонувати не став», - бідкається батько загиблого.

За його словами, коли трапилась аварія, то швидку допомогу чекали 40 хвилин і нікому з рідних не подзвонили повідомити про скоєне:

«Якби мені зателефонували зразу, я б машиною під’їхав за кілька хвилин, забрав би сина і поїхав би назустріч швидкій. Ми б зекономили багато часу. Хлопець потім сказав, що боявся мене. Мені зателефонували вже коли сина забирала швидка і лише тому, що медсестра повідомила, що син у тяжкому стані і треба дзвонити до батьків», - згадує Анатолій Степанович.

До слова, чоловік просто хоче відновити справедливість, бо вважає, що якщо до ДТП причетний ще хтось, то це має бути доведено і цього не повинні приховувати, якщо "чиїсь там родичі працюють в поліції". Також він наголосив, що йому не потрібно від них жодної фінансової компенсації - він просто хоче встановити правду, як все було насправді. 

"Я знаю, що не поверну сина свого з того світу, але хотів би, щоб була якась справедливість і правда", - зі сльозами на очах підсумував батько.

Станом на сьогодні, поки цей матеріал готувався до публікації, стало відомо, що справу цю таки переглянуть знову. Пан Анатолій сьогодні звернувся в прокуратуру з заявою про неналежний розгляд справи. Саме там йому нарешті вдалося довідатися, що ця справа зараз знаходиться у Сарненській прокуратурі. Чоловікові пообіцяли, що її розгляд відновлять і розглянуть тепер вже з урахуванням усіх нових обставин та свідчень, які чоловік має на аудіозапису як доказ. 

Крім цього, Анатолій Степанович зазначив, що йому стало відомо про те, що хлопець, який на його думку є другим учасником ДТП, наразі перебуває за кордоном у Польщі.

Журналісти "Рівне Медіа" слідкуватимуть за розслідуванням цієї аварії та розвитком слідства, про що ми повідомимо наших читачів згодом.

Читайте також