Поліомієліт на Рівненщині: яка ситуація з вакцинацією населення

У Рівному від початку року вакцинувалось 52% населення  від поліомієліту. Такий низький темп вакцинації свідчить про те, що ризик поширення цієї хвороби є досить великим.

Про це повідомляє Суспільне з посилання на завідувача відділу імунопрофілактики обласного центру контролю та профілактики хвороб Віктора Мороза. 

"52% — це не той показник, який ми хотіли б бачити. У попередні роки вакцинація з поліомієліту також була ненайкращою. Тобто, ймовірність того, що це захворювання нагадає про себе, залишається", — зазначає Віктор Мороз.

Вакцинація від поліомієліту проводиться в дитячому віці — у два та чотири місяці. Щеплення робиться інактивованою поліомієлітною вакциною, а далі проводиться оральною поліомієлітною вакциною – в 6 та 18 місяців, в 6 та 14 років. Тобто, відповідно до календаря, дитина має отримати шість щеплень.

"На сьогодні вакцина є як інактивована, так і оральна, тому закликаю всіх батьків, хто ще не щепив свою дитину, звернутися до свого сімейного лікаря та зробити щеплення", — зазначив Віктор Мороз.

Він додав: якщо дитина через певні обставини пропустила щеплення, то слід звернутися до сімейного лікаря.

"Лікар має скласти індивідуальний календар щеплення, але якщо якесь одне щеплення пропущене — не потрібно розпочинати курс вакцинації спочатку. Просто прийти й отримати пропущене щеплення", — уточнив Віктор Мороз.

Читайте також