Польський доброволець, який навчав бійців у Рівному, загинув під Бахмутом

Фото: Суспільне Рівне

32-річний Кшиштоф Тифель — польський волонтер та доброволець, який навчав бійців у Рівному тактиці у лісі та в полі, загинув під Бахмутом 4 грудня 2022 року. Він був членом Інтернаціонального легіону територіальної оборони України.

Про  життя бійця розповідають у Суспільному

До Рівного Кшиштоф Тифель прибув 26 квітня 2022 року разом з іншими іноземцями.

"Кожен з іноземців — спеціаліст у своєму напрямку. Вони намагались максимально підготовити наших хлопців та дівчат. Кшиштоф навчав наших бійців тактиці ведення бою. Разом з іншими інструкторами вони виїжджали з нашим підрозділом за межі міста в поля, пересічну місцевість та навчали вести бої в таких умовах", — розповіла волонтерка з Рівного Ніна Скиба.

Нані Скиба додала, що Кшиштоф Тифель мав відмінний військовий вишкіл, а у Польщі він був членом скаутського руху.

"Військових видно одразу — хто ініціативний, а хто працює строго по інструкції. Кшишек намагався всебічно розглянути ситуацію та запропонувати декілька варіантів. Наші хлопці після вишколу з ним поверталися на базу дуже втомленими", — додала вона.

Кшиштофа Тифеля також залучали до розробки оборони одного з об'єктів у Рівному.

"Він самостійно прийняв рішення поїхати на передову. Ми намагались його притримати у власному підрозділі, але за законодавством вони мусили відправитись до інтернаціонального легіону", — додала Ніна Скиба.

До повномасштабного вторгнення військ РФ на територію України, Кшиштоф Тифель ніколи не брав участі у війні, а свої знання отримав, бувши членом скаутського руху у Польщі, — пригадує подруга волонтера Ганна Калаур.

"Кшиштоф завжди переживав за своїх учнів, старанно їх готував і вкладав у цю роботу всього себе. Він хотів на фронт, можна сказати, боровся за те, щоб битися за Україну, бо вважав себе більш підготовленим.Він був чуйною, хороброю і жертовною людиною. Кшиштоф говорив мені, що приїхав в Україну, бо не міг просто спостерігати за несправедливою жахливою війною. Він хотів захищати слабших. І йому, як іноземцю, було непросто пройти цей шлях. Я знаю, що в нього були плани на життя. Він любив природу і хотів відвідати Карпати. Він хотів побачити друзів і сім’ю. Він хотів вивчити українську мову. Я хочу, щоб ми не забували Кшиштофа, бо він загинув в бою за нашу свободу і був прекрасною людиною", — каже Ганна Калаур.

"Він був дуже скромною людиною. Завжди хотів всім допомогти, тому з самого початку повномасштабного вторгнення вирішив поїхати в Україну", — пригадує друг Кшиштофа у Польщі Кристиян Васневський.

"Коли ми запитали, чого він вирішив туди поїхати, він сказав: «Просто допомогти мирним людям». Не тільки жінкам, дітям, а й чоловікам. Він сказав, що все життя тренувався бути на службі, тому їхав захищати людей від ворога. Він був мені не другом, а братом. Ніколи нічого не просив від волонтерів. Завжди казав, що деякі люди в Україні у набагато гіршому становищі. Нас він попросив про допомогу лише одного разу. Я та ще двоє друзів — Марчін і Томек — купили все, що йому потрібно...Він загинув, тому що захищав головні правила світу: безпеку, незалежність і свободу", — каже Кристиян.

Прощання з бійцями Інтернаціонального легіону відбулося у Харкові, 9 грудня 2022 року. 

Тіло Кшиштофа Тифеля після прощання піддадуть кремації. Питання, чи будуть з ним прощатися у Рівному — поки залишається відкритим, розповіли Суспільному друзі загиблого.

 

Читайте також