Порядок сплати фізичними особами податку на нерухоме майно

фото ілюстративне

Фізична особа - підприємець податок на  нерухоме майно сплачує на загальних підставах

 ГУ ДФС у Рівненській області нагадує, що відповідно до ст. 325 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-ІУ суб'єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. 

Фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.

Пунктом 1 ст. 320 ЦКУ визначено, що власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом. 

Відповідно до п.п. 266.1.1 п. 266.1 ст. 266 Податкового кодексу України платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.

Оскільки ст. 266 ПКУ не визначено такого платника як фізична особа – підприємець, то такий платник – власник об’єктів житлової та нежитлової нерухомості сплачує податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за нормами, передбаченими для фізичних осіб.

За інофрмацією ГУ ДФС у Рівненській області

Читайте також