Позови прокурорів Рівненщини принесли більше 169 млн грн: від якої сфери найбільше?

Представницька функція прокуратури є актуальною для суспільства. Діяльність прокурорів на цьому напрямі сприяє зміцненню та відновленню законності,  суненню істотних порушень у різних сферах суспільної діяльності.

Реалізуючи цю конституційну функцію, органи прокуратури Рівненської області у 2017 році пред’явили на захист інтересів держави позовні заяви на загальну суму понад 287 млн грн, судами задоволено на суму понад 169 млн грн. Реально виконано рішень на суму 60,8 млн грн, ще 11 млн грн відшкодовано відповідачами добровільно.

Більшість із пред’явлених позовів – з актуальних напрямів. Так, прокурорами ефективно застосовувалися представницькі повноваження з метою відновлення законності у сфері земельних відносин. Загальна площа повернутих торік земель за позовами прокурорів становить майже 2 тис га.

Для прикладу, рішенням господарського суду Рівненської області від 18.12.2017 задоволено позов прокуратури Рівненської області в інтересах держави та зобов’язано приватну структуру повернути Державному підприємству «Дослідне господарство «Білокриницьке» Інституту сільського господарства Західного Полісся НААН України землі сільськогосподарського призначення загальною площею 972,5 га, вартістю 33,3 млн грн.

Також, рішенням господарського суду Рівненської області від 10.07.2017 задоволено позовні вимоги Сарненської місцевої прокуратури, визнано  незаконними рішення Неньковицької сільської ради, а також договір та
повернуто державі в особі Рівненської обласної державної адміністрації водний об'єкт площею 233 га, вартістю 7,3 млн гривень.

Залишається одним із пріоритетних напрямів у роботі органів прокуратури області протидія неправомірним посяганням у бюджетній сфері. Усвідомлюючи необхідність стабільного функціонування бюджетної системи, органами прокуратури області вжито заходів представницького характеру в цій сфері та заявлено позовів на суму майже 91 млн грн, судами задоволено 13 позовних заяв на суму понад 69 млн грн.

Ось приклад. Господарським судом Рівненської області підтримано позицію Рівненської місцевої прокуратури та визнано недійсними результати торгів та договір на закупівлю робіт і послуг загальною вартістю 64,2 млн грн з додатковою угодою до нього, укладені між Рівненською міською радою та Комунальним Рівненським шляхово-експлуатаційним управлінням автомобільних доріг. Підставою для реагування прокуратури стали установлені
факти грубих порушень вимог Закону України «Про публічні закупівлі».

На захист охорони навколишнього природного середовища пред’явлено позови на суму майже 8 млн грн, з яких наразі задоволено на суму 7,7 млн грн. Всього ж органами прокуратури Рівненщини забезпечено у минулому році участь в розгляді 351 цивільної, господарської та адміністративної справи з постановленням кінцевих рішень, в тому числі за апеляційними скаргами, внесеними у справах за позовами органів прокуратури Волинської, Вінницької,
Житомирської та Хмельницької областей.

Також органи прокуратури Рівненської області реагували на незаконні судові рішення. Зокрема, до судів апеляційних та касаційних інстанцій оскаржено 68 таких рішення. Сума за рішеннями, скасованими за документами оскарження, становить 4,4 млн грн.

Органи прокуратури області також відреагували на виявлені злочинні посягання проти інтересів держави. Зокрема, при здійсненні представницької діяльності прокурорами розпочато 26 кримінальних проваджень. З питань відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями, задоволено позовів прокуратури на суму 6 млн грн. Робота на вказаному напрямі продовжується.

 

За матеріалами управління представництва інтересів
громадянина або держави у суді
прокуратури Рівненської області

Читайте також