Прихована агітація, посилення роботи поліції та «чорний піар» – Рівненщина напередодні виборів

фото ілюстративне

Напередодні другого туру виборів, який відбудеться вже у цю неділю, 21 квітня, на Рівненщині зменшилась інтенсивність передвиборчої агітації. Як повідомив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Рівненській області Михайло Балик, перед першим туром виборів кандидати на пост Президента активно поширювали агітацію через намети, статті в друкованих ЗМІ, матеріали, що розміщуються на рекламних площинах. Нині на зміну наметам прийшла мережа вуличних агітаторів.

У Рівненської області спостерігачі ОПОРИ часто фіксуються матеріали, які мають в собі ознаки «чорного піару». Зокрема, два таких борди вдалося зафіксувати у Здолбунові.

Фото - Громадянська мережа ОПОРА

Фото - Громадянська мережа ОПОРА

Також було помічено газету «Україна молода», яка містила низку публікацій проти одного з кандидатів у Президенти.

«Спостерігачі громадянської мережі ОПОРА також фіксують імовірну агітацію на особистих сторінках в Фейсбук посадових осіб. Такі випадки зафіксовано на особистій сторінці Олексія Берташа, якиє є першим заступником голови Рокитнівської РДА. Усі такі дописи містять у собі приховану агітацію. Окрім цього, схожі пости в Анатолія Смаглюка, який є головою Рокитнівської РДА і в голови Гощанської РДА Юрія Ковальчука був пост, який прямо закликав голосувати за чинного Президента. Посадові особи, які виконують функції держави на місцях, вони повинні бути рівновіддаленими від усіх кандидатів, а також зберігати нейтралітет та не показувати свої політичні переконання», - розповів Михайло Балик.

Нині на Рівненщині вже сформовано усі виборчі комісії. Наймолодшому члену виборчої комісії – 23 роки, найстаршому – 69 років.

Щодо охорони правопорядку перед та під час виборів, то відсьогодні поліцейські Рівненщини переведено на посилений режим несення служби.

«Вчора ми вже взяли під охорону бюлетені на 5 наших виборчих комісій. Сьогодні вже почався процес видачі бюлетенів. Зокрема, уже проведено інструктаж особового складу. Сьогодні ми візьмемо під охорону бюлетені в 10 районних центрах, а також місті Вараш і цю процедуру продовжимо завтра. Відзавтра на 1006 виборчих дільниць в нас буде залучено на охорону цілісності печаток та збереження сейфів 1190 працівників поліції. У день проведення виборів допомогу нам будуть надавати працівники служби надзвичайних ситуацій», - повідомив заступник начальника ГУ НП у Рівненській області Руслан Стрельбіцький.

У цілодобовому режимі відсьогодні працює ситуаційний центр ГУ НП, який моніторить ситуацію, яка відбувається на території області. Також створено резерви з числа працівників роти поліції особливого призначення, управління патрульної поліції, Нацгвардії та прикордонної служби.

У день виборів до охорони бюлетнів і забезпечення правопорядку залучатиметься 1215 поліцейських.

Читайте також