Природу лихоманить: чому на Рівненщині досі не наступила «золота» осінь?

Фото - Mykyta Ant

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://rivne.media/ckfinder/userfiles/images/har/fas/bron/jij/vyry/arana/freea/baiefh/zwer/shurr/merae/%D0%B0%D0%BD%D1%822.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: views/news_v_amp.php

Line Number: 3126

Backtrace:

File: /home/pccchmnd/public_html/application/views/news_v_amp.php
Line: 3126
Function: getimagesize

File: /home/pccchmnd/public_html/application/controllers/News.php
Line: 74
Function: view

File: /home/pccchmnd/public_html/index.php
Line: 186
Function: require_once

Настання так званої «золотої» осені цьогоріч на Рівненщині затримується. На календарі майже кінець жовтня, а більша частина дерев досі зелена. Про осінь нагадує лише невисока температура, скорочення світлового дня та хмарне небо.

Очевидно, що природу лихоманить. І причина цього – глобальна зміна клімату. Остання зима в Європі була аномально теплою, а кількість природних катаклізмів, як то засухи, урагани та повені, невпинно збільшується.

Відчутні ці зміни і на Рівненщині. Початок осені в області ознаменувався суттєвою нестачею опадів, а згодом – їх надлишком, коли за кілька днів випала місячна норма. Так само і з температурою повітря: перша половина жовтня видалась аномально теплою, лише зараз повертаючись до норми.

Ці зміни яскраво відображаються на природі. На більшості дерев листя досі не змінило барви в осінній колір, попри те, що до початку календарної зими лишається трохи більше місяця.

Парк Просвіти у Рівному (Фото Mykyta Ant, 14 жовтня 2020 року)

Минулого року жовтого кольору на деревах було значно більше...

Парк Просвіти у Рівному (Фото Mykyta Ant, 14 жовтня 2019 року)

– У цей період часу раніше, ще 20 років тому, вже була глибока осінь. Все дуже просто: змістилися кліматичні пояси, Україна вже характеризується більше як країна з теплим кліматом. Осінь настає і буде наставати тепер набагато пізніше, але вона стає стислою. Сам проміжок осені скоротився до одного місяця. Вересень – теплий, жовтень – теплий, а вся осінь пройде за один місяць. У листопаді ми будемо мати всі три фази, – пояснює біолог Ростислав Шикула.

Подібна ситуація негативно відображається на загальному стані рослин. Деревам доводиться адаптуватися до змін клімату, однак це негативно позначається на їхньому стані.

– Якщо так буде продовжуватися і далі, будуть тривалі теплі періоди, то дерева помірного клімату вимруть. У цей час, в другій половині жовтня, дерева вже мають знаходитися у стані сну, а вони зараз ще не впали в сплячку. Те, що дерева не пожовтіли вчасно – це проблема. Організм дерев думає, що тепло буде продовжуватися й далі. Вони не можуть зорієнтуватися. Біологічний годинник у рослин зараз збився. Ця ситуація, що ми досі не бачимо жовтого листя, так як у минулі роки, то це поступово приходить збиття фази відчуття рослиною осіннього похолодання, – розповідає Ростислав Шикула.

Природознавець радить не довіряти народним прикметам, які через зміну клімату вже не діють. Якщо раніше середня температура зростала поступово, то зараз стрімко підвищується по всьому світу.

– Ці прикмети можна забути і записати їх в історію. Вони не діють, бо ми змінили екологічний стан навколо себе. Природа веде себе хаотично: то бджоли літають восени, то каштани знову цвітуть, то листя перестало опадати, стало більш зелене. Людина є основним фактором впливу на середовище.

Як вплине пізній прихід осені на майбутню зиму – можна буде сказати згодом. Водночас вже можна констатувати, що цьогорічний жовтень стане одним з найтепліших у Рівному за тривалий період.