«Пристебни життя»: рівняни відзняли соціальний ролик про автокрісла для діток (+ВІДЕО)

Сьогодні в Рівному презентували соціальний ролик та фотосесію в рамках проекту «Пристебни життя». Метою якого є зменшення травматизму дітей під час ДТП. Авторка проекту, капрал Патрульної поліції Рівненщини Марія Бурдова розповіла, що патрульні зустрічаються із ДТП щодня. І статистика вражає: з початку 2019 року в Рівненській області зареєстровано 696 ДТП, з яких 222 людини травмовано, 33 людини – загинули.

«На місці ДТП з загинули 70% із 33 осіб. Це наштовхнуло мене на думку про те, як забезпечити безпечне пересування на автомобілях у наш час. Саме дитячі крісла, згідно статистики МВС, забезпечують дитині життя під час ДТП на 54%. Щодня бачу, як дітки їдуть з батьками в автомобілях. Бачу, коли мами тримають діток на руках, сидячи на передньому сидінні. Душа рветься, коли бачу, що дитина самовільно рухається по автомобілю. А при зіткненні на швидкості 50 км/год, як всі вважають – безпечна швидкість, що відбувається із цією дитиною в автомобілі? Дитина вилітає через лобове скло. Якщо під час ДТП мати тримає дитину на руках – мати всією своєю силою вдаряється об панель приладів, натискаючи на дитину. Перше автокрісло придумали ще 100 років тому. Чому ж зараз, у 2019 році, не хочуть ним користуватися?».

Марія Бурдова пояснила, що саме тому виникла ідея відзняти соціальний ролик, зробити фотосесію та привернути увагу громадськості до цього питання, адже на законодавчому рівні відповідальності за перевезення дітей в автомобілі без належних для цього засобів – немає.

«Відповідальності немає, але це поки що. Планується підвищення штрафів за порушення правил перевезення дітей до 30 неоподаткований мінімумів доходів громадян – 510 гривень, - додала Марія Бурдова. - Крім того, пропонується підвищення відповідальності за порушення правил користування ременями безпеки. Якщо дорослі не можуть в повній мірі забезпечити безпеку в автомобілі себе та своїх дітей – цим буде займатися держава».