Продукти, які можна засушити на зиму: легко зробити та корисно для здоров`я

фото - відкриті джерела

Сушка – це досить простий, а головне дешевий спосіб запастися необхідними продуктами на зиму. Вони будуть зберігатися досить довгий час, а їх аромат залишиться таким же насиченим. Окрім цього, саме при сушінні продукти зберігають більшість корисних речовин. Тоді як консервація – це велика суміш цукру, солі чи оцту. Такі продукти не те, що не зберігають вітаміни, вони можуть нашкодити здоров’ю людини.

Для сушки можна придбати спеціальну сушарку, нею користуватися дуже зручно, а головне швидко. Втім і в звичайних домашніх умовах, наприклад на балконі, сушку зробити досить легко.

Зелень

Найчастіше сушать кріп, петрушку, селеру або ж м’яту. Для цього потрібно зелень перебрати, видалити жовті чи гнилі листки, обірвати товсте коріння і покласти тонким шаром на сушіння (також її можна розвісити невеликими кущиками). Як зелень засушиться, її потрібно розкласти у банки, які добре закриваються.

Морква і буряк

Для сушки слід вибирати моркву і буряк хорошої якості, без гнилі. Коренеплоди добре промити, почистити, обрізати зайві частини та проварити окремо моркву і окремо буряк 15 хвилин. Потім охолодити, нарізати кружальцями або соломкою та висушити на сонці або сушарці, ще є варіант в духовці при 75-80?С. За період сушки овочі слід час від часу перемішувати. Зберігати у темному прохолодному приміщенні. Такі овочі додають в супи та борщі.

Томати

Сушені помідори повністю зберігають смак та аромат. Для сушки їх потрібно промити та надрізати на дві або чотири частини (розріз не повинен бути наскрізним), викласти розрізом догори на сито або дощечку. У спекотні літні дні помідори висихають за 3-4 дні. Вони добре зберігаються в марлевих мішечках у провітрюваному приміщенні. До сушених помідорів також можна додати оливкову олію. Тоді вони добре смакують з багетом, бринзою та прованськими травами.

Баклажани

Плоди (з шкіркою або очищені) нарізати кружальцями завтовшки 1-1,5 см, трохи посолити та залишити на 20 хвилин, щоб зійшла гіркота. Потім обполоснути та опустити в окріп на 1-2 хвилини. Воду злити та розкласти для сушки. Стежити, щоб баклажани підсихали рівномірно, для чого часто перемішувати. Сушені баклажани взимку можна замочити, а коли скибочки набухнуть, обсмажити в олії. Їх також додають в рагу, печеню та у пісні борщі.

Гриби

З грибів часто сушать білі, підберезники, маслюки, моховики, опеньки. Для цього їх треба почистити та ретельно помити. Дрібні гриби сушать цілими, великі розрізають уздовж ніжки. Кожен вид грибів сушать окремо. Їх розкладають на ситі або решітці та нанизують на міцну нитку. Найкраще спочатку підсушити гриби на сонці, а потім досушити в печі чи сушарці. Гриби також додають в супи, борщі чи рагу.

Ягоди

Для сушки часто обирають смородину, малину, чорницю та ожину. Їх потрібно перебрати, видалити загнилі та пошкоджені, очистити від гілочок, листя, розкласти тоненьким шаром на сито та сушити на сонячних місцях або на горищі. Висушені ягоди тримають у прохолодному місці у добре закритій тарі. Взимку з них вийде корисний чай від простуди або смачний додаток до вівсянки.

Вишні та черешні

Фрукти повинні бути стиглими. Їх очищають від кісточок, видаляють зіпсовані та червиві, розкладають в один шар на сито та сушать на сонці, протягом чотирьох-п'яти днів або у духовці при температурі спочатку 50-55?С, а потім 70-75?С градусів протягом 10-12 годин (можна у два прийоми по 5-6 годин).

Абрикоси та сливи

Плоди можна сушити цілими або розрізавши повздовж. Стиглі абрикоси та сливи надрізають, видаляють кісточку та розкладають в один шар на сито, краще серединою назовні. Якщо сливи сушать цілими, відсортовані плоди миють та бланшують в друшляку, зануривши його на 1-2 секунди в окріп з содою (5 г соди на 1 л води), а потім негайно опустити у відро з холодною водою. У результаті такої обробки видаляється восковий наліт, на шкірці утворюється сітка дрібних тріщин, що сприяють швидкій сушці.

Груші та яблука

Для сушки придатні плоди всіх сортів та термінів дозрівання (не рекомендується лише сушити дуже соковиті груші). Відібрані фрукти сортують. Плоди можна сушити з шкіркою або без неї, цілими або розрізаними на часточки. Фрукти нарізають і щоб вони не потемніли, їх необхідно відразу опустити в підкислену воду (2 г лимонної кислоти). Вийнявши з води, підсушити на повітрі, а потім розкласти на ситі або нанизати на тонку нитку та сушити 5-6 днів на сонці або в духовці - спочатку при температурі 70-75?С градусів, потім - 50-55?С градусів. Груші сушать довше, ніж яблука.

Екзотичні фрукти

Мова йде про банани, ківі, цитрусові, ананаси та інші. Найкраще їх сушити в сушарці. Їх потрібно нарізати скибочками чи кружечками і по інструкції рівномірно розкласти на сито. Такі корисні солодкі чіпси можуть бути добрим і смачним перекусом.

Джерело