Проєкт «Так, я можу!» створює умови для інклюзивних занять спортом дітей з особливими потребами в Рівному

Діти є діти. У дітей має бути дитинство, повинна бути активність у міру їхніх фізичних можливостей. Бігати, стрибати й активно грати з однолітками — це абсолютно нормальний процес для будь-якої дитини. Ось тільки дітям з особливостями фізичного або ментального розвитку складніше забезпечити таку можливість. 

Важливо не тільки створити умови, локацію, інвентар для занять спортом дітей, а й подбати про інклюзивну складову тренувань, щоб вони могли спілкуватися без бар'єрів зі своїми однолітками.

Саме цьому присвячена унікальна комплексна програма підтримки інклюзивних спортивних занять для дітей з інвалідністю «Так, я можу!», організована міжнародним благодійним фондом Parimatch Foundation. Проєкт успішно реалізується другий рік поспіль. З початку року заняття з інклюзивного футболу доступні для дітей у Рівному

Проєкт націлений на те, щоб дати можливість дітям з особливостями розвитку грати в цю улюблену всіма популярну гру. Безкоштовна програма забезпечує все необхідне, щоб спорт був однаково доступним для всіх. Цінно, що до проведення тренувань зараз долучаються два молодих фахівці, які навчаються на тренерів. У майбутньому вони теж планують вести подібні інклюзивні групи, що дає надію ще більше розширити географію і збільшити кількість дітей — учасників проєкту.

Катерина Білоруська, президент міжнародного благодійного фонду Parimatch Foundation:

«Навчання тренерів для проєкту «Так, я можу!» — важлива частина підготовки для запуску групи в новому регіоні. Так само відбувалося і в Рівному. Ми провели підготовчий курс для тренерів і вибирали найбільш відповідного кандидата. Навчання для наставників також безкоштовне. Ми раді ділитися корисними знаннями з усіма бажаючими, тому іноді на навчання приїжджають і тренери з найближчих районних центрів. Після навчання і відбору фахівців триває вже технічна підготовка — закупівля і логістика необхідного інвентарю та форми. Потім, власне, початок тренувального процесу. Ми плануємо залучати до проєкту психологів, щоб вони допомагали нам оцінювати позитивний вплив занять на психоемоційний стан дітей і прогрес в їх соціалізації. Ми зараз над цим працюємо. Сподіваюся, що дуже скоро ми імплементуємо це нововведення. 

І хоча в нас немає плану з must have містами для відкриття груп, ми виходимо з потреби в подібних заняттях у певній локації і наявності фахівців. У перспективі хотілося б, щоб можливість займатися спортом була у дітей з особливими потребами по всій Україні».

Денис Шарапа, батько учасника програми «Так, я можу!»:

«Заняття спортом позитивно впливають на життя моєї дитини. Особливо футбол мені здається дуже корисним. Тому що під час тренувань у дітей створюються нові нейронні зв'язки. Тобто дитина швидше розвивається, займаючись спортом. Ось, наприклад, із нашим діагнозом — у нас алалія у маленького — я бачу значний прогрес завдяки цим заняттям.

І хоч у сина зараз не дуже успішно виходить грати в футбол, тим не менш, важливо, що це командна робота з м'ячем, яка тренує мислення і розвиває комунікацію з іншими учасниками. Тобто, крім фізичного розвитку, є ще й такий корисний ефект.

Дитині лише п’ять із половиною років, так що це перша наша спроба займатися спортом. Проєкт «Так, я можу!» — гарний початок для цього. З кожним тренуванням стає дедалі краще». 

Унікальність програми полягає в тому, що в ній беруть участь діти з різними нозологіями разом зі здоровими дітьми. Так, під час занять у них є можливість інклюзивного спілкування і більш широкої соціальної взаємодії. Важливо, що це довгострокова ініціатива, яка дозволяє всім учасникам краще пізнати одне одного і вибудувати тривалі й більш довірливі взаємини. Заняття проходять щосуботи на безоплатній основі. 

Ігор Косенко, тренер проєкту «Так, я можу!»:

«У дитинстві я захоплювався грою у футбол — це було моїм хобі. Спорт для дітей з інвалідністю допомагає їм бути більш розкутими, піднімає настрій і самооцінку. Фізична активність в інклюзивній групі допомагає таким дітям отримувати від життя більше: навичок, активного дозвілля, спілкування з іншими дітьми й дорослими

Важливо добре розуміти потреби таких дітей, як з ними проводити тренування, які особливості враховувати. Також такі заняття вимагають більшої кількості тренерів для якісних тренувань і достатньої уваги до кожної дитини».

Цінно й те, що головний тренер у цьому проєкті — також із системи «Інваспорт» із діагнозом ДЦП. Тобто він добре розуміє особливі потреби таких дітей. Метою проєкту є соціалізація всіх учасників, яка досягається допомогою на тренуваннях волонтерів і батьків.

Євген Донцов, партнер проєкту «Так, я можу!», засновник футбольної академії «Стандарт», директор із маркетингу ФК «Минай»:

«У нашому місті функціонує система «Інваспорт», але в них є свої обмеження. Наприклад, там не можуть займатися діти саме з інтелектуальними особливостями розвитку. Тому в цьому напрямі це перша спроба якось змінити ситуацію на краще в Рівному.

Це дуже потрібні й хороші зміни. Я впевнений, що таким дітям дуже корисно займатися футболом. Ми раді бути частиною цього проєкту, тому що це покращує наше суспільство, приносить користь не тільки дітям, а й нашому місту і нашій країні.

Ми будемо намагатися, щоб здорові діти, приходячи на ці тренування, могли бачити, що в житті все буває по-різному. Що це теж нормально, і що від цих діток не треба ховатися і сміятися над ними. Навпаки, це класно, коли ми можемо всі разом допомагати одне одному. 

Тренування саме у межах проєкту проходять раз на тиждень тривалістю одну годину. Для дітей віком 5-7 років це найбільш оптимально. У нашій футбольній академії «Стандарт» займаються сукупно 120 дітей від чотирьох до 16 років, і деякі зі старших вихованців допомагають у заняттях дітям з особливими потребами. 

Для розвитку спорту для дітей з інвалідністю в цілому необхідно більше подібних ініціатив як від приватних осіб і організацій, так і на державному рівні. Добре, що Parimatch Foundation реалізує такий проєкт, але потрібно, щоб це починання підтримало якомога більше людей. Про необхідність таких програм повинні говорити лідери громадської думки та медіа.

Важливо розуміти соціальну значимість спорту, його вплив на людей в цілому і особливо — на дітей з інвалідністю, а не робити надмірний фокус на результатах. Завдяки спорту діти вчаться спілкуватися, будувати взаємини, вирішувати конфлікти, приймати рішення, боротися за лідерство. Спорт необхідний для всіх дітей і дорослих».

Чудово, що для всіх створюється однаково комфортна атмосфера, в якій кожна дитина може проявити себе. У нас суспільство, якщо бути відвертим, часто вже не толерантне до людей, які відрізняються від більшості. Набір у групи проєкту «Так, я можу!» триває. Проєкт відкритий для нових партнерів та співпраці, щоб зробити наше оточення трохи добрішим.

Про нові ініціативи та проєкти дізнавайтесь зі сторінки  Міжнародного благодійного фонду Parimatch Foundation.

Читайте також