Прокуратура області вирішила, як зменшити випадки підліткової злочинності (ФОТО)

На спільній нараді у прокуратурі Рівненської області обговорено стан протидії підлітковій злочинності

У прокуратурі Рівненської області 16.02.2018 на спільній нараді керівників правоохоронних органів обговорено стан протидії підлітковій злочинності у 2017 році, а також заходи, спрямовані на виявлення та запобігання злочинним проявам серед неповнолітніх.

Захід проведено за участі заступника голови Рівненської обласної державної адміністрації Світлани Богатирчук-Кривко, заступника начальника Головного управління Національної поліції в Рівненській області Руслана Стрельбіцького, заступника начальника Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України Володимира Пучка. Серед запрошених – працівники регіональної прокуратури, керівники місцевих прокуратур, працівники Головного управління ДФС в Рівненській області.

Як відзначив на нараді перший заступник прокурора області Ігор Ольшанецький, стан підліткової злочинності завжди викликає занепокоєність, а негативна тенденція до росту рівня злочинності серед неповнолітніх на Рівненщині у 2017 році й обумовила необхідність проведення заходу в такому форматі задля пошуку нових та ефективних засобів для її попередження.

Питання, яке винесено на обговорення, надзвичайно важливе, адже стосується передусім тих дітей, які потрапили у конфлікт із законом, а отже потребують особливої уваги з боку органів державної системи профілактики.

Згідно статистичних даних неповнолітніми торік на території області вчинено 201 злочин, що на 8,6 % більше, ніж у 2016 році. Зокрема, більше вчинено злочинів підлітками на території Корецького, Млинівського та Острозького районів. Переважно злочини, що вчинялися, – проти власності: крадіжки, грабежі. Турбує той факт, що серед підлітків, які вчинили злочини, кожен шостий скоїв порушення повторно.

Причинами цього, на думку учасників наради, є не лише проживання дітей у несприятливому сімейному оточенні, виховання у неблагополучних сім’ях, але і в деякій мірі послаблення профілактичної роботи з боку відповідальних осіб органів поліції, пробації, формальний соціальний супровід, а також недостатня увага педагогів.

"Спрямована на виявлення та запобігання злочинним проявам серед неповнолітніх робота проводилася постійно, зокрема й органами прокуратури, однак нині потребує невідкладної активізації з боку усіх правоохоронних органів та служб державної системи профілактики", - наголосив Ігор Ольшанецький. Він закликав учасників наради до пошуку нових форм та методів, які б сприяли зменшенню негативних проявів у молодіжному середовищі.

Слід ефективніше працювати у цьому році з метою попередження підліткової злочинності і забезпечення реабілітації неповнолітніх правопорушників, адже в центрі роботи всіх органів має бути дитина, а не «піклування» про звіти та документи.

За підсумками наради, з урахуванням висловлених усіма учасниками пропозицій, розроблено ряд заходів, спрямованих на поліпшення криміногенної ситуації у підлітковому середовищі, сприяння неповнолітнім у реалізації їх законних прав та інтересів.

Довідково: ювенальними прокурорами у 2017 році забезпечено процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у понад 200 кримінальних провадженнях про злочини, вчинені неповнолітніми, з яких 142 скеровано до суду з обвинувальними актами, 11 - з клопотаннями про застосування примусових заходів виховного характеру та про звільнення від кримінальної відповідальності на загальних підставах. Підтримано публічне обвинувачення у 101 кримінальному провадженні. На захист прав дітей, які перебувають у конфлікті із законом, прокурорами внесено 34 вказівки, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 11 посадових осіб органів поліції та пробації.  

За інформацією прес-служби прокуратури Рівненської області

Читайте також