Прокуратура Рівненщини підбила підсумки роботи за минулий рік

У прокуратурі Рівненської області підбили підсумки роботи у 2018 році та окреслили першочергові завдання на наступний період

У керівника регіональної прокуратури Богдана Подубинського 30.01.2019 відбулася нарада,на якій обговорено підсумки роботи органів прокуратури Рівненської області на основних напрямах діяльності у 2018 році та визначено основні завдання на наступний період.

В роботі цієї наради взяли участь заступники прокурора області, керівники структурних підрозділів, місцевих прокуратур, їх перші заступники та заступники, начальники відділів місцевих прокуратур.

Під час заходу було висвітлено не тільки позитивні напрацювання відомства, але й обговорено проблемні питання у прокурорській діяльності з метою розроблення конкретних заходів для їх подолання.

Позитивним відзначено те, що завдяки вжитим спільним заходам усіх правоохоронних органів на Рівненщині досягнуто зниження на 10% кількості облікованих злочинів. Менше вчинено тяжких злочинів, кримінальних правопорушень середньої та невеликої тяжкості, істотно зменшилась кількість злочинів проти життя і здоров’я особи, власності, безпеки руху та експлуатації транспорту. Знизилась злочинність у підлітковому середовищі.

Головним пріоритетом органів прокуратури області було і залишається додержання прав і свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, громадян, захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень.

Упродовж 2018 року прокурорами забезпечувалося процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у понад 43 тис кримінальних провадженнях. Підтримано публічне обвинувачення у 2,5 тис кримінальних провадженнях (у т.ч. з постановленням вироків – у 1883 провадженнях).

Слідчими органів прокуратури розслідувалося 100 кримінальних проваджень, з яких закінчено 84.

При здійсненні діяльності у сфері міжнародно-правового співробітництва прокуратурою області організовано виконання62 запитів про надання правової допомоги у кримінальних провадженнях, що надійшли від компетентних органів іноземних держав.

Упродовж минулого року органами прокуратури області вживались ефективні заходи представницького характеру з метою захисту інтересів держави в суді. Зокрема, за позовами прокурорів задоволено позовів на суму 343 млн грн, а також закрито провадження в справах за добровільною сплатою на суму 11,2 млн грн. Завдяки реагуванню прокуратури попереджено вибуття з державної та комунальної власності майна на суму 1,2 млн грн, повернуто з протиправного володіння майже 1,1 тис га земель.

Задоволено позовів прокуратури, пред’явлених на захист інтересів держави у сфері охорони дитинства, та сплачено у добровільному порядку коштів на загальну суму понад 7,5млн грн.

Прокурорами вживалися організаційно-практичні заходи з питань додержання конституційних прав громадян в установах виконання покарань, попереднього ув’язнення, інших місцях несвободи, забезпечено принципове реагування на виявлення порушень прав останніх. Із вказаних питань прокурорами внесено 185 вказівок. За документами прокурорського реагування притягнуто до дисциплінарної відповідальності 174 службових осіб.

Працівниками органів прокуратури області торік  вирішено більше 3 тис звернень громадян. Більше 1 тисячі жителів області були прийняті прокурорами особисто.

На нараді було заслухано пояснення окремих керівників структурних підрозділів, місцевих прокуратур та начальників територіальних відділів щодо допущених недоліків у роботі, їх бачення шляхів виправлення становища.

Проаналізувавши стан справ, очільник регіональної прокуратури поставив вимогу перед працівниками значно покращити якість практично на усіх без винятку напрямах діяльності. При цьому він зауважив, що слід кардинально змінити підхід до роботи, перш за все, керівникам місцевих прокуратур та максимально вживати заходів, спрямованих на підвищення ефективності роботи на пріоритетних напрямах діяльності.

Наголошено, що першочерговою залишається робота з попередження, виявлення та припинення корупційних злочинів, кримінальних правопорушень у сферах надро- і лісокористування, земельних правовідносин, бюджету,  оподаткування, а також злочинів, пов’язаних із незаконною гральною діяльністю, обігом зброї та проявів сепаратизму. 

За результатами наради прийнято рішення та ухвалено заходи, спрямовані на подальше поліпшення роботи органів прокуратури області.

Повідомляє прес-служба прокуратури Рівненської області

Читайте також