Просили віддати на поруки: суд залишив обласного комісара під вартою

Рівненський апеляційний суд відхилив скарги захисників обласного військового комісара Сергія Луцюка щодо зміни йому запобіжного заходу.

Останнього підозрюють у побитті підлеглого битою. 

Адвокати Луцюка просили скасувати ухвалу суду від 28 липня та обрати для нього більш м'який запобіжний захід. Крім того на суд прибули двоє офіцерів - командир військової частини, полковник Вадим Гайдей та т.в.о. командувача військ ОК "Захід" Юрій Колос, які хотіли взяти підозрюваного на поруки. 

Проти цього виступив прокурор Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону Микола Кляпко, який вказав, що підорюваний може перешкоджати органам досудового розслідування, а саме знищувати та переховувати речі, які мають істотне значення у цьому кримінальному провадженні, а також впливати на потерпілих та свідків.

Під час засідання Сергій Луцюк заявив, що "він - патріот держави та всіляко буде сприяти слідству". А також те, що він - батько 5 дітей. Проте колегія суддів у складі Гладкого. Збитковської та Полюховича відмовила у задоволенні цього клопотання, тож Сергій Луцюк сидітиме під вартою щонайменше до 25 вересня. 

Від іншого клопотання щодо оскарження відсторонення підозрюваного від посади сам він та його адвокати відмовились.

Після цього суд розглянув скаргу адвокатів Рівненського районного військового комісара Віталія Козачука, який підозрюється у співучасті у побитті військового. 

Той також просив звільнити його з-під варти та скасувати рішення щодо відсторонення його від посади. 

Цікаво й те, що під час обшуку у Віталія Козачука знайшли 8 пакетів із речовиною, схожою на амфетамін. З цього приводу підозрюваний наголосив, що сам він не знає, як ці пакети у нього опинились. 

Тим часом прокурор Микола Кляпко заявив, що Козачуку повідомили ще одну підозру - за ч. 1, 2 ст. 315 КК України (Схиляння до вживання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів). 

Також підозрюваного, як і Сергія Луцюка, його перевіряють щодо незаконного збагачення. Адже, за словами спецпрокурора, Козачук впродовж останніх 2 років придбав ряд дороговартісного майна - будинки та інше приміщення. 

Підозрюваний під час засідання заявив, що намагався "побудувати товариські стосунки" з потерпілим та "навіть не торкнувся його пальцем". Він також додав. що "буде дотримуватись умов запобіжного заходу" та "має честь та гідність, адже є підполковником ЗСУ". 

Однак, судді також відмовили у клопотанні захисників підозрюваного та залишили його під вартою. Клопотання про скасування відсторонення від посади підозрюваного у цьому випадку також не розглядали.