Рідкісні болота та озера: що відомо про новостворену заповідну зону на Рівненщині

Минулоріч на території Рівненщини створили ще одну заповідну зону - Національний природний парк «Пуща Радзівіла».

Про це повідомляють у Рівненській ОВА.

Тож на сьогодні в області функціонує заповідник та вже 3 національні природні парки. Їх загальна площа сягає майже 100 тисяч га.

Нагадаємо, у 2009 році було створено Національний природний парк «Дермансько-Острозький, а у  2019 році Нобельський національний природний парк площею 25 тисяч га. За інформацією департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА, найбільша природоохоронна зона області - Рівненський природний заповідник. Він є другим за розмірами в Україні. Його площа сягає понад  42 тис. га. 

А новостворений Національний природний парк «Пуща Радзівіла» збільшив природно-заповідний фонд області на 24 тисячі га. Він розташований на території Сарненського району в басейні річки Ствіга. Його природні комплекси та об’єкти українського Полісся мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову та освітню цінність. Тут рідкісні водно-болотні угіддя, озера та ставки. У парку мешкає багато представників Червоної книги України.

Екологи також зазначають, що Рівненщина вкрита лісами на території близько 8 тисячами кв. км, болотами на 1 тисячу кв. км. Територією області протікає 171 річка і налічується 127 озер, 12 водосховищ, 642 ставки. Область - єдина в Україні, має два розвідані родовища бурштину, запаси яких становлять до 200 тонн. Наявні унікальні родовища базальтів, туфів – продуктів виверження вулканів, скляних пісків, також є значні ресурси підземних прісних вод.

Читайте також