Ринок праці на Рівненщині: безробіття чи дефіцит робочої сили?

Ситуація з працевлаштуванням громадян у Рівненській області сьогодні є більш-менш стабільною. Втім, вона повторює загальноукраїнську тенденцію.

За словами директора Рівненського обласного центру зайнятості Івана Ткачука, в Рівненській області, як і в цілому по Україні, зберігається тенденція  зменшення кількості офіційно працюючих людей.

«Якщо порівняти 2016 і 2017 роки, то кількість штатних працівників на підприємствах, які мають більше 10  людей,  кількість в загальному скоротилася на 5 тисяч чоловік. Це - цифра невелика, але 5 тисяч чоловік на Рівненську область - це показник. Офіційно на підприємствах Рівненщини працюють 177 тисяч людей», - зазначив пан Ткачук.

Фото - "Рівне Медіа"

Крім того, якщо говорити про діяльність обласної служби зайнятості, то варто зазначити, що загалом у минулому році послугами служби зайнятості скористалося 40,2 тисячі громадян.

Загалом за сприяння служби зайнятості в області працевлаштовано 34,8 тисячі осіб. Цей показник у порівнянні з 2016 роком зріс на 3,6%. До того ж, 59,2% - оперативно працевлаштовано ще до набуття статусу безробітного. 

Також Рівненська обласна служба зайнятості направила на професійне навчання майже 8 тисяч мешканців області.

Роботодавці Рівненщини досить часто звертаються до служби зайнятості для підбору працівників. Відтак, за минулий рік 7,7 тисяч роботодавців проінформували центри зайнятості про наявність вакантних місць. Їх кількість становила 38,2 тисячі. Задовольнили ці потреби на 87,4% або 33,4 тисячі робітників.

Втім, не лише приймають на роботу мешканців Рівненщини, але й звільняють. Чи то підприємці, чи то за власним бажанням вони ідуть із постійних місць роботи. Також ні для кого не секрет, що з України все більше громадян виїжджає за кордон, і Рівненщина – не виняток.

«За даними статистики, впродовж 2017 року на підприємствах було прийнято 11,6 тисяч чоловік  і в той же час статистика подає, що 12 тисяч чоловік звільнено. Я хотів би сказати, що падіння на ринку праці і масова трудова міграція означає, що ми маємо дефіцит робочої сили», - розповів директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук.

До слова, станом на 1 січня 2018 року кількість вакансій в базі Рівненського обласного центру зайнятості становить 1100 місць. На одне вакантне місце претендують в середньому 12 людей. Порівняно з 2016 роком, різниця між попитом і пропозицією на ринку праці зменшилася завдяки збільшенню кількості вакантних місць.   

Нагадаємо, раніше "Рівне Медіа" подавало інформацію по безробіттю в кожному з районів Рівненщини.  

Олеся БОРОВЕЦЬ

Читайте також