Рівненщина долучилася до міжнародної акції проти насильства

Акція “16 днів проти насильства” щороку триває від Міжнародного дня боротьби з насильством над жінками, що відзначається 25 листопада, до Міжнародного дня з прав людини, що відзначається 10 грудня, пише Поліція Радивилівського району.

Метою акції є привернення уваги громадськості до актуальних питань для українського суспільства – подолання домашнього насильства, підвищення рівня обізнаності населення із зазначених проблем, активізації руху щодо викорінення домашнього насильства, формування свідомості всіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства.

28.11.2018 року працівники Радивилівського відділення поліції, а саме: старший інспектор з ювенальної превенції сектору превенції Кузьмич В.С. спільно із дільничним офіцером поліції сектору превенції Білецьким Р.В. завітали до учнів Радивилівського професійного ліцею, із якими провели лекцію щодо протидії домашньому насильству.

Насильство у сім’ї є гострою суспільною проблемою. Задля її вирішення минулого року було ухвалено Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який набирає чинності із 01 січня 2019 року та передбачає кримінальну відповідальність за насильство в сім’ї. Покарання для кривдників стає більш жорстким і дає змогу працівникам поліції ефективно захистити потерпілих від домашнього насильства, вплинути на правопорушника та не допустити продовження насильства або настання більш тяжких наслідків.

Однією із суттєвих змін у законодавстві є те, що тепер домашнім насильством вважається не лише побої, а й психологічний тиск, примус до інтимних стосунків, обмеження у фінансах на елементарні потреби.

Якщо раніше за такі дії правоохоронці могли тільки затримувати насильника на три години, то тепер йому загрожуватиме покарання до двох років позбавлення волі.

Читайте також