Рівненщина лідирує за рівнем захворюваності на кашлюк (ІНФОГРАФІКА)

фото - Фейсбук

Актуальною для Рівненської області є захворюваність на кашлюк. За 7 місяців поточного року в області зареєстровано 143 хворих (12,32 вип. на 100 тис. нас.), що на 16,3% більше ніж за аналогічний період минулого року, пише Рівненський обласний лабораторний центр

Рівень захворюваності є найвищим в державі. В області на кашлюк хворіють діти до 14 років, найчастіше у віковій групі від 1 до 4 років (52% від всіх захворілих). Переважна більшість захворілих дітей (85%) не щеплені або не отримали чергового щеплення проти кашлюку. Найвища захворюваність спостерігається у Березнівському (43,7 вип. на 100 тис. нас.), Корецькому (35,6), Рівненському (15,4) районах та м. Рівне (20,4).

Незважаючи на те, що в області є достатня кількість АКДП вакцини планові щеплення проти кашлюку виконуються не в повному обсязі. Вакцинація дітей до року за 1 півріччя поточного року виконана на 29%. В області майже 20 тис дітей старше року, які не отримали вакцинальний комплекс проти кашлюку в попередні роки. Кашлюк є підступне та небезпечне інфекційне захворювання. Інфекція легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні.

Більшість дітей, які заразилися кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів. Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят. Під час приступу кашлю може виникати апное (тимчасова зупинка дихання) і це може стати причиною смерті дитини. Напади кашлю при кашлюку практично неможливо зупинити ні медикаментозно, ні за допомогою процедур або маніпуляцій.

Не роблячи щеплення батьки свідомо наражають своїх дітей на небезпеку. Запобігти кашлюку можна лише завдяки вакцинації. Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення).

Читайте також