Рівненщина може стати прикладом для інших областей (ФОТО)

Рівненська область може стати прикладом для інших регіонів у процесі реалізації медичної реформи, а саме формуванні спроможної мережі надання первинної медико-санітарної допомоги. 

Про це йшлося на селекторній нараді щодо впровадження реформи децентралізації та реалізації пріоритетних проектів у 2018 році під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка.

Наразі проект формування спроможної мережі надання ПМСД нашої області вже затвердив МОЗ, тож Рівненщина вже готова до подальших кроків. Нагадаємо, до медичної мережі включають діючі заклади надання меддопомоги, а також визначають, де необхідно провести реконструкції та збудувати нові сільські амбулаторії. На реалізацію медичних проектів на селі для Рівненщини передбачено державну субвенцію понад 200 мільйонів гривень.

Під час наради особливу увагу зосередили на ході децентралізації. До слова, в Рівненській області вже створено 28 ОТГ, 6 районів поки ще не мають об’єднаних громад. Проте, уся територія області охоплена перспективним планом. У відповідному моніторингу Мінрегіонбуду щодо формування ОТГ Рівненщина залишається у першій десятці по загальних показниках. До кінця року планують об’єднатися ще 10 громад.

Геннадій Зубко зауважив на ефективному використанні коштів, що передаються на місця з держбюджету – спрямування їх на пріоритети, визначені в стратегіях розвитку.

«Наша мета, впроваджуючи реформу децентралізації і реалізовуючи проекти, не «побілити-пофарбувати» — це зміна якості надання послуг в освіті, медицині, адміністративних та безпекових послугах», - зазначив посадовець.

Водночас, одним з пріоритетних проектів Мінрегіону Геннадій Зубко відзначив розвиток мережі дитячих сімейних будинків. А саме купівлі або будівництва соціального житла для сімей. На це держава також надасть субвенцію. Рівненська область має отримати понад 12 мільйонів гривень. За словами Віце-прем’єр-міністра,  найбільш ефективним є будівництво нового помешкання, де будуть враховані та доступні усі необхідні потреби.

Читайте також