Рівненщина на шляху Євроінтеграції: успіхи та поразки

Ілюстративне фото

23 організації із кожної області долучилися до дослідження «Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу в Україні 2014-2016: три роки на шляху до єдиного європейського економічного простору». Рівненщина також брала участь у цих дослідженнях, а саме Острозька міська громадська організація «Школа політичної аналітики  «Поліс» на чолі з Віталієм Лебедюком.

У дослідженні здійснено порівняння ступенів зближення регіональних економічних систем України з ЄС у 2014-2016 роках. Основними індикаторами слугували глибини торговельно-економічних зв’язків регіону з ЄС та підтримка, яку надають ОДА для євроінтеграційного поступу.

У 2014 році цей проект був пілотним.

«Тоді це був тільки початок імплементації  цієї угоди. Тому там особливо не було нічого цікавого. А вже далі, коли вже зрозуміли, що є безвихідна ситуація в Україні, особливо в північній частині, що треба переорієнтовувати свої ринки на європейські, вже починається Поступ», - розповів керівник Острозької міської громадської організації «Школа політичної аналітики  «Поліс» Віталій Лебедюк.  

 

Відтак, за результатами досліджень, Рівненська область суттєво підвищила свої позиції, піднявшись на 11 пунктів у рейтингу регіонів з 19-го місця до 8 у 2016 році. Один із показників, які вплинули на це -  СТЕЗ (Субіндекс глибини торговельно-економічних зв’язків). Це говорить про посилення торговельно-економічних зв’язків області з країнами ЄС.

Найбільшим проривом у 2016 році стало отримання 8-ма підприємствами Рівненщини статусу схваленого (уповноваженого)  експортера. ЄС у області купує деревину і вироби з деревини, каменю, гіпсу, цементу, а також хімічну продукцію та інше.

Щодо інших успіхів Рівненської області, то за кількістю укладених договорів про двостороннє співробітництво з питань розвитку сільського зеленого туризму між областю та відповідними адміністративно-територіальними одиницями держав-членів ЄС, Рівненщина на першому місці – 3 договори. Найвищий показник також і по кількості організованими ОДА навчальних поїздок – 6.

Та не все так динамічно, адже є й гірші показники, зокрема через збереження тенденцій відтоку інвестиційних коштів, Індекс інвестиційної відкритості регіону для ЄС дорівнював нулю. На кінець року в Рівненській області було накопичено 153,6 млн доларів США інвестицій з країн ЄС, що становило 84,3% від загального обсягу інвестицій, накопичених в регіоні. Однак, як зазначають у дослідженні, щодо цього показника простежується негативна динаміка, адже він вказує на те, що зменшуються іноземні інвестиції,зокрема з країн ЄС. Якщо в 2014 вони становили 91,6%, у 2015 – 87,5%, то в 2016 – 84,3% від загальної кількості іноземних інвестицій.

В загальному досліджували: глибину торгівельно-економічних зв’язків, інституційну підтримку, оцінку дій регіональних органів влади з виконання Розпорядження КМУ від 17.09.2014 р. № 847-р та оцінку дій регіональних органів влади з виконання «економічної» частини обласного плану заходів з імплементації.

Для дослідження використовували статистичні дані, які надавали обласні управління статистики ОДА.

Крім того, спеціалісти також надали деякі рекомендації: для голови Рівненської ОДА – ініціювати допрацювання обласного плану заходів з імплементації Угоди по асоціацію між Україною та ЄС; для Департаменту економічного розвитку і торгівлі рівненської ОДА – проаналізувати стан і тенденції внутрішньогалузевої торгівлі, а Управлінню інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю та Управлінню міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Рівненської ОДА – переглянути та удосконалити структуру представлення інформації, що стосується економічних питань європейської інтеграції, на офіційному сайті Рівненської ОДА.

Олеся БОРОВЕЦЬ

Читайте також