Рівненщина озброюється до зубів

Відбиток війни

Ні для кого не секрет, що після початку воєнних дій на Донбасі, в будь-якій області можна незаконно придбати зброю.

На Рівненщині лише в 2016 році силовики конфіскували 4533 одиниць
. Серед вилученого є як мисливські рушниці та гвинтівки, так і пістолети, автомати, гранати й вибухівка. Відкрито 201 кримінальне провадження, до відповідальності планують притягнути 71 особу.

Усе говорить про те, що люди через неспокійні часи почали масово озброюватися. І ніхто не може гарантувати, що вогнепальна зброя не потрапить не в ті руки, або люди, які нею володіють, будуть використовувати її лише для самозахисту.

Негативну динаміку підтверджують і цифри. Якщо в 2014 у Рівненській області зазнало поранень 26 людей, то в 2016 році ушкодження отримала 31 особа. За три роки найбільше людей від застосування зброї та спецпристроїв постраждало у Рівному (41 людина) та північних районах Рівненщини (Рокитнівський – 6, Сарненський – 7, Зарічненському – 1). А в період з 2014 по 2016 роки травми різного ступеня важкості отримало 88 осіб.

Недолуге законодавство

Підливає масла у вогонь і відсутність жорсткої юридичної відповідальності за втрату зброї. Якщо людина втрачає зброю, то вона приходить до найближчого відділку поліції і пише заяву про те, що десь її загубила. Ніякого штрафу при цьому сплачувати не потрібно, а перевірити те, чи людина дійсно загубила рушницю, чи вона її продала «наліво», - неможливо.

Після звернення цю зброю зараховують до кримінальної, і якщо, не дай Бог, нею когось поранять, то її законний власник за це не нестиме ніякої відповідальності. На Рівненщині є люди, які можуть так «втрачати» зброю кілька разів на рік.

За три роки в нашій області було втрачено 277 одиниць: 12 нарізної, 87 гладкоствольної, 34 спеціальні пристрої для відстрілу гумових куль і 144 газові пістолети.


І немає ніяких обмежень у тому, чи може особа придбати нову зброю після її втрати. Громадянин знову може звернутися і (у передбаченому законом порядку) отримати новий дозвіл.

Одним із можливих заходів протидії, яким постійно хваляться правоохоронці, є місячник здачі зброї.

«Його придумали для виведення зброї з незаконного обігу в суспільстві. Нам зараз більше несуть гладкоствольну зброю. За останній час було принесено 167 одиниць. Після здачі вона перевіряється на факт причетності до якихось незаконних дій. Якщо усе в порядку, то ми її реєструємо в законному порядку на ту ж саму особу», - розповідає інспектор з контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи управління превентивної діяльності поліції Рівненщини Сергій Омелянчук.

Виходить, що люди несуть до поліції мисливські зразки зброї, які колись були нелегально придбані, бо під час таких місячників їх можна легко на себе офіційно оформити. А зброю бойових зразків взагалі ніхто не здає, адже вона повертається у ті частини, з яких колись зникла або її просто знищують. Тому мешканці Рівненщини ховають таку зброю у себе вдома, щоб була про всякий випадок. До слова, така дозвільна система працює ще з 90-х років, тому і результат від неї практично нульовий.

Як до нас потрапляє зброя

Офіційно правоохоронці не хочуть розповідати про те, якими шляхами на Рівненщину потрапляє зброя, та які міри вони вживають, аби цьому протидіяти.

Як розповідають знаючі люди, найбільше бойової зброї знаходиться зараз на Поліссі. Адже тамтешні жителі мають хороший фінансовий ресурс і можуть її придбати. Не раз на клондайках відбувалися збройні сутички через «сонячне» каміння. І не про усі з них знає поліція, бо ображені «бурштинокопачі» не можуть просто так зателефонувати до райвідділу і говорити: «У нас за допомогою зброї вкрали бурштин, який ми намили. Знайдіть його, будь ласка».

Говорять, мовляв, через це керівництво поліції Рівненщини дало негласну вказівку своїм підопічним взагалі не видавати дозволи на користування зброєю людям з тих районів. Адже силовики почали активно боротися проти «бурштинової лихоманки», тому їм не потрібно, аби місцеві жителі під час обшуків у них стріляли. Літом цього року вже були інциденти, коли у Рокитнівському районі незаконні старателі збили безпілотники Нацгвардії.

Депутат Рівненської обласної ради з того округу Олександр Васильєв підтверджує слова інсайдера:


«На Поліссі багато зброї, адже це – мисливський край. Там де є ліс, там є зброя. Хоч незаконна зброя є всюди і не тільки в нас. Вона є і в Сарнах, і в Рівному. Розмов ходить багато, але чи є бойова зброя у людей, які займаються незаконним видобутком бурштину, я не знаю. Безпілотники не палками ж збивали. Багато людей у нас офіційно володіють гладкоствольною зброєю. До прикладу, в мене теж є «карабін». Адже він потрібен не лише для полювання, а й для захисту сім’ї. У свій час я довго не міг отримати дозвіл на її придбання. Пройшов перевірку в психіатра, але дозвіл не видавали через наказ начальника. Мовляв, людям з «бурштинового» краю давати не треба. Тоді я поїхав до керівника поліції Рівненщини Миколи Щирука. Заніс йому всі документи, і він їх погодив. Лише після такої довгої процедури я отримав дозвіл».

Також почастішали випадки купівлі зброї через інтернет. Вам можуть принести її прямо до хати «Новою поштою», адже є дуже мало оснащених пунктів, де можна перевірити вміст посилки. Як правило, прискіпливо перевіряють лише посилки із прифронтових територій. До того ж не всі волонтери мають кристально чисту совість. І на блок-постах часто важко перевірити увесь вміст машини, кузов якої повністю завантажений різними речами.

За словами волонтера групи «Допомога армії – Рівне» Олександра Гребенюка, бувають різні випадки вивозу бойової зброї із зони АТО:

«Зазвичай, ми, коли возили солдатам допомогу на передову, то чули про різні випадки. Бувало, що військові їхали у відпустки і везли у рюкзаках зброю. Якось солдати намагалися відправити додому гранати «Новою поштою», але, як правило, перед пакуванням їх перевіряють. Хоч є дуже багато випадків, коли з передової вивозили зброю та легко проїжджали блок-пости. Ці люди їдуть туди під виглядом волонтерів. За свій кошт купують якусь там допомогу, а звідти уже вивозять зброю. Ми намагаємося про усі такі факти повідомляти у відповідні органи».

Отож, зараз усе сприяє розповсюдженню бойової зброї. З одного боку, йде війна, і солдати, як правило, вивозять звідти щось собі додому, а з іншого – серйозні недопрацювання у законодавстві дають змогу людям легко і без будь-яких перешкод володіти зброєю. Тому й правоохоронні органі безсилі щось зробити із незаконним обігом зброї, а те, що вилучається на ентузіазмі, є каплею в морі. Адже осередки цієї проблеми знаходяться на Сході Україні та під куполом Верховної Ради. І поки наші можновладці юридично не унормують всі прогалини, то будь-які заходи стримування поширення бойової зброї областями України будуть недієвими.


Богдан СЛОНЕЦЬ

Юридичний супровід здійснюється медіа юристами Адвокатського бюро «Щербяк і партнери»: м. Рівне, вул. Петра Могили, 22б, моб.: (097) 97-67-507, тел.: (0362) 45-45-62.

 

Фото: Кримінальне Чтиво.UA, Час Київщини, Антикорупційний моніторинг.