Рівненщина потребує 102 шкільних автобуси: яка ситуація в області з підвезенням учнів

Рівненщина потребує 102 шкільних автобуси, в тому числі 12 спецавтобусів для підвезення учнів і педагогічних працівників до закладів освіти Рівненщини.

Про це повідомляють у Рівненській облраді.

Заступниця директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Марина Пашковська на засіданні Координаційно-консультативній раді при голові обласної ради зауважила:

"На навчальний рік 2022-2023 загальна потреба у підвезенні учнів до закладів освіти та додому складає 21794 особи. Зокрема, шкільними автобусами підвозитиметься 17 178 осіб, орендованим транспортом за кошти місцевих бюджетів – 1215 осіб та 1966 осіб – рейсовими маршрутками".

За три роки за кошти освітньої субвенції та співфінансування громад вдалося придбати 82 автобуси. Один шкільний автобус придбано за кошти місцевих бюджетів Варковицькою територіальною громадою. Водночас, 55 автобусів було передано на потреби Збройних Сил України. 

За словами Марини Пашковської, наразі для перевезення учнів, які проживають за межею пішохідної доступності, необхідно придбати 102 автобуси, в тому числі 12 спецавтобусів. Окрім того, 19 шкільних автобусів пошкоджено та технічно несправні.

"Причина зростання кількості осіб, які потребують підвезення насамперед пов’язана з оптимізацією навчальних закладів. Найбільше – 9 автобусів, потребує Острозька територіальна громада, адже вона провела найбільшу оптимізацію шкіл, - розповіла заступник директора департаменту освіти і науки облдержадмінстрації".

Як відзначив керівник відділу з питань розвитку громад та територій виконавчого апарату обласної ради Олександр Дехтярчук, ускладнює проблему довозу дітей та вчителів в школу й те, що частина рейсових автобусів було знято з маршруту. Окрім того, в окремих громадах немає доступу до якісного інтернету, відтак, діти навіть не мають можливості долучитися до онлайн навчання.

Щоб предметно вирішити це питання, голова обласної ради Андрій Карауш доручив відділу з питань розвитку громад та територій зібрати актуальну інформацію у всіх територіальних громадах щодо забезпечення доступу до якісного інтернету.

"Хочемо проаналізувати: куди проведений інтернет, де навпаки його немає, які провайдери надають послуги в конткретній громаді, щоб надати можливість нашим дітям якісно займатися онлайн", - додав Андрій Карауш. 

Читайте також