Рівненська поліція прокоментувала новий закон про призначення судово-медичних експертиз (ФОТО+ВІДЕО)

Новий Закон ускладнить порядок призначення судово-медичних експертиз

На цьому  14 березня, на брифінгу наголосив заступник начальника ГУНП в Рівненській області — начальник слідчого управління Олександр Панасюк, коментуючи зміни до Кримінального процесуального кодексу України, які набирають чинності 15 березня 2018 року.

Однак, як зазначив Олександр Панасюк, проблем із похованням осіб, які померли природною смертю за місцем проживання не виникатиме:

«Якщо людина помирає природною смертю, тоді рідні отримують свідоцтво про смерть. У цьому плані нічого не змінюється. Законодавець змінив тільки один момент – призначення експертизи».

Необхідність проведення судово-медичних експертиз стосуватиметься, як і раніше, тих осіб, коли є підозра, що людина померла насильницькою смертю або з наявними ознаками, які померли поза місцем свого проживання, раптово померли при невстановлених обставинах чи особу не встановлено. На все це відтепер буде потрібна ухвала суду.

«Із 15 березня цього року Рівненський міський суд розглядатиме всі клопотання слідчих, що надходитимуть із усієї області, що ускладнює роботу органів досудового розслідування, — зауважив заступник начальника ГУНП області. — Адже відповідно до змін клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді має подаватися до місцевого суду за місцем реєстрації юридичної особи — органу досудового розслідування, тобто у нашому випадку — Рівненського міського суду».

Також змінені строки досудового розслідування, який розпочинатиметься із моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань і до дня повідомлення особі про підозру: шість місяців у разі кримінального проступку, дванадцять місяців — щодо злочинів невеликої та середньої тяжкості, вісімнадцять місяців — у тяжкому або особливо тяжкому кримінальному правопорушенні.

Крім того, запропоновані зміни стосуватимуться проведення обшуків, експертиз, застосування запобіжних заходів, продовження строку досудового розслідування тощо.

«Наприклад, якщо суд відмовить у проведенні обшуку в тому чи іншому кримінальному провадженні, слідчий не матиме права звернутися із повторним клопотанням, — зазначив Олександр Панасюк. — Зробити це зможе, у випадку нововиявлених обставин під час досудового розслідування».

Однак, не виключено, що завтра Верховна рада може прийняти зміни, які дадуть можливість самому слідчому призначати експертизу – як і раніше.

Повідомляє Відділ комунікації поліції Рівненської області

Читайте також