Рівненські лікарі розповіли, як врятували чоловіка з раком гортані

Рак не вирок, у цьому переконався пацієнт Центру мікрохірургії вуха та сурдоневрології Рівненської обласної клінічної лікарні імені Юрія Семенюка, у якого виявили рак гортаноглотки.

Рік тому, у червні 2023, до лікарів Центру мікрохірургії вуха та сурдоневрології звернувся пацієнт із скаргами на болі в горлі, болюче утруднене ковтання та болем лімфатичних вузлів і шиї. Фахівці одразу скерували його на додаткові дослідження, гістологічні результати якого показали низькодиференційований плоскоклітинний рак, а під час КТ виявили новоутворення надскладкового відділу гортані з поширенням на корінь язика, ураженням надгортанника, інфільтрацією лівої черпало-надгортанникової складки, стінки лівого грушевидного синусу. Неопластична аденопатія лівих яремних лімфовузлів ІІа-ІІb рівня.

Лікарі – завідувачка Центру Наталія Данилюк та лікар-отоларинголог-онколог Олексій Гальміз одразу розробили схему лікування, яка б допомогла пацієнту одужати. Було обрано двоетапну тактику: 1-й етап – хіміотерапія, 2-й етап – променева терапія.

"У березні цього року пацієнту провели повторні дослідження, аби в динаміці прослідкувати за результатами лікування. І, на щастя пацієнта, за результатами комп’ютерної томографії розміри вторинних лівобічних лімфатичних вузлів зменшилися, пухлина візуально розширилася, а метастатичних уражень не виявлено. Що засвідчує одужання пацієнта та вкотре підтверджує: вчасне звернення до лікарів – 50% успішного результату лікування", - зазначають у медзакладі.