Рівненські школярі змонтували обладнання та ведуть космічні спостереження (ФОТО)

Аби покращити сигнал цифрового супутникового телебачення, в Україні розпочато роботу над створенням геостаціонарного супутника вітчизняного виробництва. Для незалежного безперервного орбітального супроводу розробили експериментальну мережу, до якої входять п`ять станцій. А саме: НДІ «Миколаївська астрономічна обсерваторія»; Радіоастрономічний інститут НАНУ, що у Харкові; Західний центр радіотехнічного спостереження у Мукачеві; Рівненська Мала академія наук учнівської молоді та Латвійська Вентспілська вища школа.

Мережа використовується для спостереження за маневрами супутника, для уточнення моделі руху об`єктів на геостаціонарній орбіті, для попередження зіткнення з космічним сміттям. Вихованці Рівненської Малої академії наук допомогли змонтувати космічне обладнання станції і вже близько 2 років ведуть на ній спостереження та обробляють отримані дані.

За словами керівника лабораторії Євгенія Малиновського, вже йдуть перемовини між куратором проекту, Миколаївською астрономічною обсерваторією та Європейським космічним агентством про затвердження успішних українських методів та про подальше їх впровадження у роботі наземного обладнання.  

 

За інформацією прес-служби управління освіти і науки РівненськоїОДА