Рівненський природний заповідник відзначає 25-річний ювілей

Рівненському природному заповіднику цьогоріч виповнюється 25 років. Він був створений 3 квітня 1999 р.

У 70-80 роках 20 століття створили спочатку 4 заказники, які в кінці 90-х років стали основою і ядром Рівненського природного заповідника. Заповідник є найбільшою природоохоронною, науково-дослідною установою Рівненської області, площею понад 42 тис. га. 

Територія складається з чотирьох великих окремих масивів, а саме:

  • “Сомине”,
  • “Сира Погоня”,
  • “Переброди”,
  • “Білоозерський”.

Та шести природоохоронних науко-дослідних відділень в двох північних адміністративних районах області (Сарненському та Варашському):

  • Старосільське,
  • Північне,
  • Більське,
  • Грабунське,
  • Карасинське,
  • Білоозерське.

Безпосередньо до заповідної території прилягає 26 населених пунктів. Кожен з масивів є великим лісоболотним угіддям з унікальними, непорушеними антропогенною діяльністю природними комплексами. Усі 4 масиви Рівненського природного заповідника внесені до списку водно-болотних угідь міжнародного значення згідно Рамсарської конвенції.

Одним з основних завдань заповідника є охорона та збереження унікальних природних комплексів на його території.

"Рівненський природний заповідник - це велика територія з рідкісною флорою та фауною. За результатами 25 річної діяльності ми знаємо про існування понад 2000 видів фауни та понад 1500 видів флори. Заповідник охороняє 103 види фауни і 54 види флори, що занесені до Червоної книги України, 270 видів фауни і 109 видів рослин мають міжнародне значення і 37 з них глобальне", - зазначають на сторінці заповідника.

В заповіднику виділено 13 рідкісних природних комплексів, що охороняються Зеленою книгою України, а також Бернською конвенцією. Для моніторингу біорізноманіття активно використовуються сучасні засоби, зокрема мобільні додатки, що підвищує достовірність отриманої інформації. Всі отримані результати спостережень заносяться в базу даних, що є основою при формуванні Літопису природи.

Не менш важливим напрямком роботи є еколого-просвітницька діяльність, яка спрямована на пропагування і популяризацію знань про його природні багатства та природу регіону. Загалом на підвищення екологічної освіченості та екологічної культури населення та школярів. Напрямки та форми освітньо-виховної діяльності заповідника різноманітні.

Незважаючи на те, що в Україні продовжується війна, робота у Рівненському природному заповіднику не зупиняється. Усі досягнення стали можливими завдяки наполегливій, щоденній, багаторічній праці у галузі охорони і збереженні природно-заповідного фонду України.

Читайте також