Рівненському сміттю – нове «дихання»: німецькі інвестори готові збудувати сміттєпереробний завод

У Рівному планують побудувати сміттєпереробний завод із виробництвом біогазу, електроенергії та піролізного палива. Наразі розглядають можливість залучення для цього німецьких інвестицій. Сьогодні відбувся депутатський день. Секретар Рівнеради Віктор Шакирзян запросив представників німецько-української компанії “BIT GmbH”, які виступили з презентацією проекту.

– Рівненська громада генерує до 250 тонн несортованих відходів за добу. Сюди входять біологічні відходи, пластик, метал, скло. Цей завод дозволяє сортувати все, переробляти пластик. Німці підходили дуже уважно до кожного відокремленого виду відходів, напрацювали цілу систему поводження, – розповів заступник директора компанії «Браун Індастріал Технолоджі» Анатолій Скряга.

Розташувати завод планують на території міського сміттєвого полігону. Представники інвестора кажуть, що це найбільш оптимальний варіант, адже там наявні усі необхідні маршрути, а також накопичення сміття, яке у перспективі зможуть переробляти.

Секретар Рівненської міської ради Віктор Шакирзян ініціював створити тимчасову депутатську комісію, яка більш детально розгляне пропозицію інвестора, а також визначить переваги та недоліки від такої співпраці для Рівненської територіальної громади.

– У нас в місті є проблема з побутовим сміттям, яку треба якнайшвидше вирішити. Зараз вирішується питання на рахунок землі і це теж займе трохи часу. Відбуватиметься багато слухань. У нас є гіркий досвід по тому заводу, який був створений на нашому полігоні. Дуже погано, що він не працює. Люди обурюються, тому що на нього були витрачені кошти і це збільшує навантаження на наш полігон. Планується, що буде створене спільне підприємство, яке приноситиме кошти. Якщо ми вкладемо інвестиції, то сміттєпереробний завод буде заробляти гроші. Німецькі інвестори готові надати європейський кредит. Ми не будемо навантажувати міський бюджет, але зробимо все можливе, щоб завод запрацював, – зазначив Віктор Шакирзян.

Попередня вартість будівництва оцінюється у 25 мільйонів євро. 70% витрат (17,6 млн євро) готовий взяти на себе німецький інвестор, інші кошти повинні віднайти у міському бюджеті. На виготовлення проектно-кошторисної документації за попередніми підрахунками знадобиться шість місяців, а на будівництво – трохи більше одного року.

Німецько-українське підприємство «БІТ» паралельно готується будувати ідентичний завод у Херсоні. Тамтешня влада вже навіть виділила землю для інвесторів, а частку своєї допомоги з міського бюджету збільшила з 30 до 49%.

Читайте також