Рівнян попереджають про наслідки "полювання" на гриби

Грибний сезон триває. На щастя, в поточному році з 13 екстренних повідомлень про отруєння грибами, які надійшли до обласного лабораторного центру, жодне не пов’язане з вживанням грибів. Всі випадки завершились одужанням потерпілих.
Проте у 2017 році постраждало від отруєння грибами 12 осіб, одна людина померла.

Нагадуємо, щоб запобігти отруєнню грибами:
- збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні;
- купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках);
- не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- будьте уважні при збиранні пластинчатих грибів;
- не куштуйте сирі гриби на смак;
- не можна вживати гриби вагітним жінкам, що годують груддю та дітям до 8 років!

Якщо ви все ж таки отруїлись, що часто трапляється навіть з досвідченими грибниками, не зволікайте з викликом швидкої допомоги, а до її приїзду негайно промийте шлунок: необхідно випити 5-6 склянок води або блідо-рожевого розчину перманганату калію; викликати блювоту; коли промивні води стануть чистими – прийняти активоване вугілля (5-10 пігулок). 

У жодному разі потерпілому не можна вживати алкоголь - це пришвидшує всмоктування отруйних речовин в організм. Після прибуття медиків інформувати їх: коли та скільки з’їли грибів, яких, та за наявності, надати рештки для огляду. Подальше лікування повинно проводитись згідно з призначенням лікаря.

Читайте також