Рівнянам на замітку: чим може бути небезпечна кімнатна цвіль?

фото ілюстративне

Цвіль — різноманітні гриби, які можуть рости непоміченими протягом багатьох років всередині будинків, шкіл і на робочому місці та підживлюватись вологими умовами, пише Рівненський обласний лабораторний центр

Взагалі кажучи, цвіль росте там, де повітря вологе. Більшість видів цвілі не завдає шкоди, але у великих кількостях може створювати несприятливі умови для проживання і здоров'я.

Найчастіше ріст відбувається на підвіконнях, стінах, шафах, підвалах та просторах між гіпсокартоном, ванних кімнатах та кухнях через використання води та відсутність належної вентиляції. Деякі з найбільш небезпечних видів цвілі невидимі, знаходяться в повітрі та залишаються непоміченими, тим самим збільшуючи час впливу, викликаючи проблеми зі здоров'ям. Фізичні ознаки експозиції цвілі можуть варіюватися від свербіння, подразнення очей до астми та проблем з дихальними шляхами. Організм реагує на цвіль, яка може бути токсичною, провокуючи симптоми, пов'язані з алергією, що проявляються першінням, подразненням слизової оболонки горла, нежитю. Згідно з клінічними дослідженнями значна частина хронічних респіраторних захворювань часто є наслідком впливу цвілі.

Для виявлення цвілі іноді достатньо візуального огляду вашого будинку чи робочого місця. Ваш ніс також може дати першу ознаку того, що є проблема.

З метою ідентифікації грибків цвілі можна провести аналіз повітря та змивів з поверхні стін.

За зверненням громадян та юридичних осіб обласним лабораторним Центром досліджено 265 проб повітря в громадських, промислових та житлових приміщеннях. В 172 пробах (64,9%) виявлено колонієутворюючі одиниці пліснявих грибів, а також 110 змивів з поверхні стін, шаф, меблів, у 20 пробах (18,2%) виявлено плісняві грибки.

Знищення грибка необхідно проводити з застосуванням сертифікованих препаратів.

Контактуючи з хімією, необхідно дотримуватися вказаних в інструкції правил безпеки, зокрема:
- проводити обробку в добре провітрюваному приміщенні;
- надягати маску і рукавички; 
- працювати в закритому одязі; 
- перед початком обробки винести кімнатні рослини і всі можливі меблі, а предмети, що залишилися накрити щільною тканиною.

Між моментом завершення обробки та початком перебування в приміщенні повинно пройти не менше доби.

Для усунення вологості, яка провокує виникнення цвілі необхідно:

- регулярно провітрювати кімнату, особливо ванну та кухню;
- стежити за справністю каналізації, вчасно ремонтувати несправні крани;
- встановити систему вентиляції в кухні та ванній кімнаті 
- опалювати приміщення, не допускаючи переохолодження стін;
- двері у ванну кімнату та кухню залишати відкритими;
- залишати трохи простору між меблями та стінами для циркуляції повітря;
- під час ремонту використовувати вологостійкі матеріали.

Читайте також