Рівнянам на замітку: як правильно переходити дорогу

Наскільки б чудово не був обладнаний пішохідний перехід, або наскільки б ясною не була погода – трапляються події, коли через неуважність водія на зебрі створюються ДТП. Особливо, йдеться про нерегульовані дорожні переходи. Про це пише Патрульна поліція Рівненської області

Як правило, такі автопригоди можуть статися через поспіх водіїв або ж відволікання від дороги за кермом (тут ми нагадуємо про заборону користування смартфонами під час керування автомобілем). Однак, аби уберегти себе від неприємностей на зебрі, хочемо звернутися і до пішоходів, від яких також залежить безпека на дорозі.

Ось кілька дуже простих, але дієвих порад:

  • Відкладіть смартфон до кишені, принаймні поки переходите дорогу. Тоді, у випадку екстремальної ситуації, у вас буде час для оцінки дорожньої обстановки та можливість для уникнення зіткнення.
  • Перед ступанням на зебру, гляньте спершу ліворуч, потім праворуч. Те, про що вчителі із безпеки дорожнього руху розповідають діткам у садках та школах, патрульним доводиться розповідати цілком дорослим пішоходам, які своїми діями, могли спровокувати аварійну ситуацію на переході.
  • Переходити проїзну частину можна тільки у встановлених місцях. Ще одне просте правило, яким деякі громадяни, на жаль, нехтують.
  • Під час проходу проїзної частини – будьте уважними. На нерегульованому пішохідному переході не завадить навіть встановити зоровий контакт з водієм автомобіля, аби впевнитися, що водій вас бачить.

Насамкінець, нагадуємо і водіям, про пункт 18, правил дорожнього руху, про «Проїзд пішохідних переходів і зупинок транспортних засобів», де чітко прописані ваші обов’язки у таких ситуаціях

Читайте також