Рівнянам на замітку: яких препаратів краще уникати при лікуванні грипу в дітей?

МОЗ України перед стартом епідсезону надало свої рекомендації лікарям щодо призначення медичних препаратів для лікування ГРВІ та грипу у дітей.

В першу чергу, держслужбовці впевнені, що всі препарати в цьому переліку з недоведеною ефективністю, а тому їх призначення лише призводить до суттєвих фінансових втрат для пацієнта, а також можуть бути шкідливими для молодих організмів.

Ситуацію також прокоментував сімейний лікар Євгеній Гончар, який пояснив деякі з позицій у цьому переліку.

Коментуючи використання інтерферонів, Гончар заявив, що для лікування грипу та ОРВІ, вони не дають потрібного ефекту:  

«Вони є препаратами одночасно і з доведеною ефективністю, і з недоведеною. Коли йде мова про доведену, то це серйозні стани, захворювання. Імунна система, як годинник, а ми його намагаємося бити об стіл і казати: почни працювати краще, на жаль, це неправда».

З сиропами від кашлю також не все у порядку зі слів Гончара:

«Вони можуть бути шкідливими не лише для дітей, а для всіх. Під час інфекції верхніх дихальних шляхів у бронхах виробляється слиз, який має відхаркуватись, це як захисний механізм. Коли ми використовуємо якісь засоби центральної дії, які діють на центральну нервову систему, ми не відхаркуємо і не кашляємо, в нас вони залишаються там, відбувається застій, це може провокувати пневмонію, бронхіт та інші захворювання».

А взагалі, всі рекомендації Гончара та МОЗу зводяться до того, що краще за все вакцинуватись, пити більше теплого чаю чи молока, та посидіти з неділю вдома.

Читайте також