Рівнянам пропонують підтримати петицію порятунку швидких

Ілюстративне фото

Це рішення викликало сумніви та обурення з боку медиків ( та і пацієнтів). На сайті КМУ оприлюднена петиція на захист швидкої допомоги. Повідомляє портал "Медпросвіта".

2 січня 2018 року для громадського обговорення Міністерством охорони здоров’я України було оприлюднено Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 року № 1114 «Про затвердження Типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги» (далі – Проект).

Цим Проектом пропонується запровадити «парамедичні» бригади екстреної допомоги в Україні. За задумом авторів цього Проекту, після сплину строку перехідного періоду (01 січня 2023 р.) лікарські та фельдшерські бригади екстреної медичної допомоги припинять своє існування.

На думку авторів петиції, втілення проекту призведе до того, що лікарі , фельдшери, які не отримали кваліфікацію парамедика та не навчилися керувати спеціальним транспортним засобом – втратять роботу. Втратять роботу і молодші медсестри та водії, які не стануть медичними техніками.
«Відповідно надавати медичну допомогу НАМ, громадянам України, нашим РІДНИМ, нашим ДІТЯМ до НАШОЇ оселі кваліфіковані ЛІКАРІ та МЕДИЧНІ ПРАЦІВНИКИ вже НЕ ПРИЇДУТЬ» — пишеться в звернені.

Автори петиції вимагають:
1. Припинити нав’язувати в нашій державі та впроваджувати «парамедичну» систему надання екстреної медичної допомоги.
2. Відкликати та зняти з розгляду проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 року №1114 «Про затвердження Типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги».
3. Безумовного дотримання при реформуванні Закону України «Про екстрену медичну допомогу».
4. Зберегти в системі екстреної медичної допомоги України і після 2023 року лікарські та фельдшерські бригади екстреної (швидкої) допомоги.
5. Видатки на екстрену медичну допомогу планувати та відображати в розрахунку видатків на охорону здоров’я окремою статтею, по окремо розробленій формулі з врахуванням нормативу забезпеченості.
6. Виділити кошти з державного бюджету для централізованого придбання автомобілів екстреної (швидкої) медичної допомоги, та вдосконалення системи симуляційних центрів.

Підтримати петицію можна тут.

Читайте також