Рівнянам розповіли про декларування доходів

фото ілюстративне

Актуально про декларування доходів громадян

Вимога до громадян декларувати доходи та сплачувати податки є одним із принципів існування розвинутих та демократичних країн. Практика декларування доходів в Україні існує вже понад два десятиліття, однак закон не передбачає подання декларації всіма без винятку членами суспільства, а лише звітування про доходи, з яких не сплачено податки. То ж  про особливості та тенденції деклараційної кампанії у 2019  році – у розмові  із  заступником начальника Головного управління ДФС у Рівненській області Надією Друзюк.

 

- Надіє Іванівно, у перші місяці кожного року фіскальна служба закликає громадян задекларувати доходи  і вже понад три місяці деклараційної кампанії рівняни звітують про свої статки. Про які доходи звітуються наші краяни найчастіше?

– Проміжні результати декларування свідчать про те, що Центри обслуговування платників при державних податкових інспекціях області вже відвідали більше 4,5 тисяч громадян, котрі задекларували майже 524 мільйони гривень отриманих у 2018 році доходів. За сумою доходів та кількістю декларантів ми маємо ріст до минулого року, однак про остаточні підсумки деклараційного процесу будемо говорити після 1 травня.

Але хочу відмітити, що згідно з нормами Податкового кодексу України громадяни, які подають податкові декларації про майновий стан і доходи поділені на дві категорії: особи, які зобов’язані подати річну декларацію та особи, які мають право подати декларацію. Тобто, ми говорими про жителів області, котрі як отримували доходи, що не були оподатковані при їх виплаті, так і тих, хто скористався своїм правом на податкову знижку.

Щодо доходів, які найчастіше декларують, то це отримана громадянами торік спадщина, доходи від здачі в оренду рухомого чи нерухомого майна та доходи з продажу власного майна.

 

– Тобто у травні ми вже знатимемо, яку суму податків отримають місцеві бюджети від декларантів Рівненщини?

– Так. На сьогодні жителі краю вже сплатили із зазначених у своїх деклараціях доходів майже 3 мільйони гривень податку на доходи візичних осіб та 0,7 мільйона гривень військового збору. Але, як показує практика, найбільшу активність громадяни виявляють у другій половині квітня, напередодні завершення терміну подання декларацій,  то ж розраховуємо на досить вагомий додатковий фінансовий ресурс.

Зверну увагу, що надходження податку на доходи фізичних осіб від сплати задекларованих громадянами доходів, є одним із резервів наповнення місцевого бюджету. Тому  громадяни повинні розуміти, що подаючи декларацію та сплачуючи цей податок, вони підтримують саме місцевий бюджет, який формує соціальну політику регіону.

 

- Нагадайте, будь-ласка, хто саме зобов‘язаний подавати декларацію про доходи, отримані торік,  та у який строк?

- Насамперед той, хто у минулому році, отримав спадщину не від осіб першого та другого ступеня споріднення, а також ті громадяни, які здавали в оренду майно: житло, господарські споруди чи транспортні засоби – відповідно, отримали дохід. Окрім того, ті громадяни, котрі у минулому році продавали майно: будинок, квартиру, транспортні засоби – вони теж повинні завітати до Центрів обслуговування платників і подати декларацію про отримані від продажу доходу. Це стосується і мешканців громади, які отримували іноземні доходи, тобто виїжджали за кордон на заробітки, вони також зобов'язані задекларувати отримані доходи. Також це відноситься і до таких категорій, як, наприклад, гувернантки, нянечки, домробітниці, артисти-аматори.

Таким громадянам потрібно буде сплатити не тільки податок на доходи в розмірі 18%, але і військовий 1,5%-й збір протягом 90 днів з дати закінчення декларування, тобто, до 1 серпня 2019 року. А останнім днем подання декларації буде 2 травня поточного року.

 

– А де можна отримати бланки податкової декларації та за потреби отримати допомогу в її заповненні?

– Фахівці податкових інспекцій  завжди готові прийти на допомогу кожному платнику податків, а кампанію декларування доходів можна розцінювати, як одну з найкращих можливостей для цього.

Бланки податкової декларації безоплатно надаються в Центрах обслуговування платників на їх запит, там можна і отримати консультацію щодо декларування доходів. Крім того, за консультацією можна звернутися до Інформаційно-довідкового департаменту ДФС за телефоном  0-800-501-007  (всі дзвінки зі стаціонарних  телефонів  безкоштовні).

Але зручніше буде скористатись електронним сервісом, який дає можливість заповнити та направити до фіскальної служби декларацію в електронному вигляді (ОnLine). Такий сервіс надає можливість громадянину заощадити свій час на складання, подання звітності до податкової. Оскільки подавати декларацію потрібно за місцем реєстрації, то цей сервіс буде особливо зручним для тих платників, у яких відрізняються адреси реєстрації та фактичного проживання.

Для користування цією послугою платникові необхідно мати електронний ключ цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення. І що саме головне - те й інше можна отримати цілком безкоштовно в органах ДФС.

 

- Ви зазначали, що громадяни також  декларують доходи з метою отримання податкової знижки. Які саме витрати дозволено включати у цьому році  до податкової знижки, щоб повернути частину сплаченого податку?

- Дійсно, лише у минулому році майже половина з  тих краян, хто прозвітувався про свої доходи, скористались своїм правом на податкову знижку. Нагадаю, що до складу податкової знижки включаються фактично понесені витрати, підтверджені платником податку документально, наприклад: фіскальним або товарним чеком, касовим ордером, товарною накладною, іншими розрахунковими документами або договором, які ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та визначають суму таких витрат. Оригінали таких документів не надсилаються до податкової інспекції, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку, достатнього для проведення податкової перевірки.

То ж громадяни, які сплачували протягом минулого року за навчання закладам освіти, страхували себе або членів своєї сім’ї, сплачували внески у недержавні пенсійні фонди, перераховували кошти у вигляді пожертвувань неприбутковим організаціям, усиновлювали дітей, сплачували проценти за іпотечним житловим кредитом, понесли витрати у зв'язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива мають право подати декларацію на податкову знижку та отримати частину сплаченого протягом 2018 року податку на доходи фізичних осіб. Скористатись таким правом громадяни можуть до кінця цього року.

 

- Минулого року податкове законодавство зазнало чимало змін. Чи є новації в цьогорічній кампанії декларування доходів?

- Дійсно, до Податкового кодексу України у 2018 році було внесено зміни, якими розширено коло платників, які зобов’язані та/або мають право подати декларацію.

Так, зобов’язані включити до річної податкової декларації та самостійно сплатити установлені Кодексом податки та збори отримувачі винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) відповідно до умов цивільно-правового договору у разі, якщо такі доходи отримані від фізичних осіб – платників єдиного податку четвертої групи (платники єдиного податку поділяються на чотири групи залежно від обсягу доходу, кількості найманих працівників та виду діяльності. До четвертої групи єдинників відносяться сільгосппідприємства).

Крім того, протягом 2019 року мають право подати декларацію з метою отримання податкової знижки громадяни, які понесли витрати:

-на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення;

-у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, у разі якщо такий платник має статус внутрішньо переміщеної особи та за умови дотримання вимог, встановлених Кодексом.

 

- Надіє Іванівно,  що порекомендуєте мешканцям області, які мають задекларувати свої доходи?
- Як я вже звертала увагу, найбільшу активність громадяни виявляють напередодні завершення терміну подання декларацій. Тому, звертаюсь до рівнян своєчасно виконати свій конституційний обовязок щодо декларування доходів, не відкладати звітування на останні дні,  щоб не наражатись на штрафні санкції, а у разі потреби звертатись до податкових інспекцій  і  з’ясувати всі незрозумілі питання щодо порядку заповнення та подання декларації.  

Читайте також