Рівняни відсудили 11 будиночків на березі моря в Одесі, які побудували за кошти Острозького заводу

Орієнтовно тут розташовані будинки.

У 1986 році між державними підприємствами “Одеський завод гумово-технічних виробів» та «Острозький шиноремонтний завод» було укладено про спільну діяльність, будівництво та експлуатацію водноспортивної станції відпочинку.

На виконання вказаного договору, «Острозький шиноремонтний завод» своїми силами та за свій рахунок протягом 1987 року здійснив будівництво 13 двокімнатних будиночків дачного типу, з яких 2 - цегляні та 11 - дерев’яні.

Договором також було визначено, що побудовані на базі відпочинку "Одеського заводу гумово-технічних виробів" тринадцять будиночків є власністю "Острозького шиноремонтного заводу".

Упроцесі приватизації Острозького шиноремонтного заводу у період 1995-1997 роки до статутного капіталу ВАТ “Острозький шиноремонтний завод” не увійшли об`єкти соціальної сфери (на той час існувала заборона на приватизацію таких об’єктів), тому 13  будинків, які розташовані за адресою: м. Одеса, вул. Миколаївська дорога, 140, причал 200 на території водноспортивної станції, яка належить вже ПАТ “Одеський завод гумово-технічних виробів”, лишилися у державній власності.

31 травня 2000 року Регіональне відділення Фонду держмайна вперше здійснило перевірку використання та збереження державного майна, що не увійшло в статутний фонд ВАТ “Острозький ШРЗ”, в ході перевірки встановлено: будиночки відпочинку 13 штук, що розташовані в м. Одеса, знаходилися в задовільному стані та використовувались за призначенням.

30 червня 2011 року під час проведення перевірки об`єктів державної власності встановлено відсутність двох дерев`яних будинків, в подальшому їх було списано.

Варто зазначити, що ПАТ “Одеський завод гумово-технічних виробів” ще у 2005 році виготовив технічні паспорти на вказані будинки.

У 2013 році ВАТ “Острозький шиноремонтний завод” визнано банкрутом та ліквідовано.

І саме у 2013 році ПАТ “Одеський завод гумово-технічних виробів” почав заперечувати належність 11 будинків відпочинку до об`єктів державної власності, використовував вказане майно у своїй господарській діяльності, так як вважав його своєю приватною власністю. Також вчиняв дії, які перешкоджали здійсненню перевірки використання державного майна та інвентаризації та не допускав працівників БТІ для виготовлення технічної документації.

Починаючи з 2000 року і до моменту звернення до суду у 2018 році, між Регіональним відділенням та ПАТ “Одеським заводом гумово-технічних виробів” велася переписка щодо подальшої долі вказаного майна, однак вона виявилась безрезультативною і була лише затягуванням часу зі сторони ПАТ “Одеський завод гумово-технічних виробів”.

У 2017 році змінився начальник Регіонального відділення. Керівником було призначено Кирила Бережного, для якого повернення майна у державну власність стало одним із пріоритетних завдань.

У 2018 році Регіональне відділення вперше звернулося до суду з позовом про визнання права власності на будинки відпочинку, однак було змушене залишити позовну заяву без розгляду, так як під час судових слухань вбачалась необхідність продовжити пошук доказів належності об’єктів до державної власності.

 У 2019 році Регіональне відділення Фонду державного майна України по Рівненській та Житомирській областях повторно звернулося до суду з позовною заявою про визнання права власності.

11 червня 2020 року у справі №916/67/20 Господарський суд Одеської області прийняв рішення, яким відмовив Регіональному відділенню у задоволенні позову.

Регіональне відділення не погодившись із таким судовим рішенням подало апеляційну скаргу.

16 листопада 2020 року Південно-Західним апеляційним господарським судом винесено постанову, якою апеляційну скаргу Регіонального відділення задоволено, рішення суду першої інстанції скасовано та визнано право власності за Регіональним відділенням на 11 будинків відпочинку, з яких: 9 - двокімнатних дерев`яних та 2 - цегляних двохрівневих, що знаходяться за адресою: м. Одеса, вул. Миколаївська дорога, 140, причал 200.

13 січня 2021 року Верховним судом в складі колегії суддів Касаційного господарського суду було відмовлено ПАТ “Одеському заводу гумово-технічних виробів» у відкриті касаційного провадження.

Наразі Регіональне відділення вживає усіх заходів для виготовлення технічної документації та реєстрації права власності на вказані приміщення з метою їх приватизації у найкоротший термін.

До того ж, враховуючи той факт, що вказані будинки знаходяться на відстані менше 100 метрів від пляжу, вони можуть зацікавити інвесторів та стати чудовою та перспективною інвестицією.

Варто зазначити, що процеси визнання права державної власності на майно, яке не увійшло до статутного капіталу підприємства, приватизація яких відбувалася у 90-ті роки, через значні часові проміжки стають все складнішими для державних органів і все рідше національні суди стають у таких спорах на сторону останніх.

До слова, нині Регіональне відділення, яке є власником 50%+1 акція ПАТ “Рівненський радіотехнічний завод”, вживає заходів для повернення даному товариству майна, яке було відчужене.

Читайте також