Рівняни взяли участь у Школі відповідальної участі (ФОТО)

Як правильно залучати мешканців до прийняття рішень на локальному рівні? Як налагодити діалог та уникнути конфлікту? Які форми публічних консультацій з мешканцями є найбільш дієвими?

Про це та багато іншого впродовж трьох днів дізнавалися під час Школи відповідальної участі, яка пройшла у Вінниці 13-15 березня. Так, громадські активісти з різних міст України навчалися мистецтву діалогу та партисипації, а також розглянули теоретичні та практичні аспекти використання дієвих механізмів й інструментів залучення громадян до процесу прийняття рішень в громадах. Про це повідомляє Рада реформ Рівного.

Першого дня Школи учасники обговорювали основні аспекти реформи децентралізації в Україні, її можливості та виклики. Також визначили переваги та необхідність публічної партисипації в українських реаліях. Дізналися про електронну участь, як інструмент залучення до процесу прийняття рішень.

Впродовж наступного дня разом з тренером на практиці вивчали особливості налагодження діалогу, медіаційну складову ведення діалогу та відпрацювали ефективні навички діалогу.

Заключний день Школи приділили питанню безпосереднього залучення мешканців до формування місцевої політики. Так, дізналися, як правильно планувати інформаційну кампанію із залучення жителів до проекту чи формування політик, а також обговорили переваги та недоліки основних методів публічної партисипації.

Школа відповідальної участі проводилася Громадянською мережею ОПОРА за підтримки Посольства Великої Британії в Україні в рамках проекту «Підтримка реформи децентралізації в Україні».

Читайте також