Рівнянин розповів про враження від США

Журналісти порталу «Рівне Медіа» поспілкувалися із рівнянином Павлом Алексевичом, який нещодавно відвідав США за спеціальною програмою для молодих стартапів.

Які враження справила на тебе Америка? Що сподобалось, а що – ні?

Враження дуже позитивні. Починаючи із парковок закінчуючи магазинами та сервісом. Помітно, що тут є закони і правила та всі їм підпорядковуються. Сподобалось, що тут немає ніякого упередженого сталення до "нестандартних" людей. В Міністерстві торгівлі можуть працювати люди в татуюваннях, з дредами, пірсінгом. Але вони будуть в уніформі (якщо це передбачено). Не сподобалось, що в деяких містах/районах дуже брудно. Також несподівана велика кількість безхатченків.

Що б хотілося запозичити для Рівного?

Для Рівного хотілось би запровадити платні парковки, сухі фонтани, більше громадських зон.

Яке місто найбільше запам’яталося і чому?

Всі міста запам’ятались. Вашингтон - гарний та "чіткий" в центрі, затишний та жвавіших в інших районах. Нью Йорк дуже активний, можливо, аж занадто як для мене. В Сан-Франциско гарна архітектура, але в середньому найбільше бруду та безхатченків. В Пало Альто не сподобалось, що там без машини не можна жити ніяк. В приватних районах найбільше я нарахував 8 машин біля одного будинку. Ми відвідували різні компанії, в тому числі Фейсбук, Гугл, Apple (але в Еплі тільки гостьовий кампус).

За якою програмою навчався і які умови?

Навчався по програмі Міністерства торгівлі США. Це була програма для молодих стартапів, які вже генерують якийсь прибуток, хочуть вийти на ринок США і думають про залучення інвестицій. Нас навчали юридичним особливостям ведення бізнесу, розповідали про фінансову сторону, особливість розподілу долей в разі залучення інвестицій, пояснювали на що звертають увагу інвестори, як їх шукати, показували різні акселератори - вони допомагають стартапам знайти свою бізнес-модель, контактують із потрібними людьми та усіляко сприяють виходу на ринок.

Що можеш розповісти про ціни в Америці?

Щодо цін, то в середньому поїсти коштує 10 долларів. Найдорожче - це напої. Від 1 доллару за маленьку пляшку води на вулиці, до 12 долларів за бокал пива в барі. Але в багатьох місцях є міні-фонтанчики із водою для пиття, тому не потрібно з собою носити воду та і такі фонтанчики нагадують, що треба поповнювати запас води.

 

Читайте також