Рівнянин, який незаконно переправив за кордон 11 чоловіків, отримав умовне покарання

У Рівному судили чоловіка, який незаконно переправив за кордон 11 військовозобов'язаних. 

Йдеться про підприємця Олександра Ступницького. 

Як зазначається у вироку Рівненського міського суду, обвинувачений 22 червня 2022 року заснував для цього фірму "Авто-Сигал". Аби переправити чоловіків за кордон, він укладав з ними фіктивні договори та приймав на посади водіїв фірми. 

Після чого вносив їхні відомості до системи "Шлях". У подальшому військовозобов'язані безперешкодно перетинали кордон через пункти пропуску на Львівщині та Волині. 

Обвинувачений продовжував свою діяльність з червня 2022 по березень 2023 року. 

Таким чином Олександру Ступницькому інкримінували вчинення злочинів за ч. 1, 2 ст. 332 КК України (організація незаконного переправлення осіб через держкордон).

Як заявив обвинувачений у суді, з клієнтами у нього була домовленість, що вони повернуться до України. Він, мовляв, особисто не контролював чи поверталися ті, що виїжджали за кордон через його фірму. Також він розповів, що в нього працювало два водії, які не знали про те, на яких умовах пасажири перетинають кордон.

Ступницький повідомив, що деякі з пасажирів, яких він перевозив через кордон, повертаючись, привозили гуманітарну допомогу, або автомобілі для ЗСУ.

Обвинувачений визнав себе винним та щиро розкаявся. 

При призначенні покарання суд врахував те, що обвинувачений має на утриманні двох дітей та здійснює догляд за за особою з інвалідністю 1-ої групи, також він перерахував на ЗСУ 134 200 грн внесеної раніше застави. 

Таким чином суддя Святослав Рогозін призначив Ступницькому покарання у вигляді позбавлення волі на строк 5 років, заборонивши йому займати керівні посади протягом року у сфері перевезень. Водночас його звільнив від відбування покарання з іспитовим строком у 2 роки. 

Також обвинуваченому повернуть 1240 доларів США, 1060 євро, 13100 польських злотів, пістолет «Retay 84 FS 9mm» та 53 набої, вилучені раніше в якості речових доказів.