Росія у День Незалежності 200 разів піднімала літаки, часто імітувала удари

Російська авіація за учорашній день здійснила близько 200 вильотів, проте частота ракетних ударів була невисокою. 

Про це під час брифінгу повідомив речник командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат. 

"Сумарно по областях справді було близько 190 повтряних тривог… Вчора попри те, що була така велика кількість тривог, великої ракетної активності не зафіксовано, але зафіксовано велику авіаційну активність. Близько 200 авіавильотів зафіксовано 24 серпня", - сказав він. 

За його словами, противник в основому застосовував для атак по Україні дальні бомбардувальники Ту-22 М3, які носять ракету Х-22.

Ігнат зазначив, що було зафіксовано 8 прильотів цих ракет по областях. Також  окупанти застосували реактивні системи залпового вогню "Торнадо-С". 

У ВПС велику кількість повітряних тривог пояснили тим, що росія здійснювала і багато "імітаційних вильотів", в основному з аеродрому "Шайковка" – для Ту-22, а також із півночі Каспійського моря – для літаків Ту-95 МС. Літаки злітали, робили маневри у повітрі, імітуючи удар, – і в такий час в Україні оголошували повітряну тривогу. 

За словами Ігната, якщо йдеться про літаки Ту-95 чи Ту-160, то тривога оголошується по всій Україні, а якщо літаки Ту-22 – на відстань до 600 кілометрів, що відповідає дальності ракет Х-22.

Він припустив, що план росіян полягав у тому, щоб тримати українців в напрузі в День Незалежності України.

Крім того речник Повітряних сил зазначив, що зенітно-ракетні підрозділи ПС ЗСУ учора збили два вертольоти Ка-52 та знищили 6 безпілотних літальних апаратів (БПЛА) оперативно-тактичного рівня. 

Читайте також: У День Незалежності повітряна тривога пролунала рекордну кількість разів